Това е държавата с най-високи данъци върху доходите в света

8580
Това е държавата с най-високи данъци върху доходите в света

Всички се оплакват за това, че трябва да плащат данъци, но белгийците имат повече причини от всички останали да го правят.

Белгия има най-високите подходни данъци в развития свят, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

През миналата година средностатистическият работещ в Белгия е плащал 42% от заплатата си обратно на правителството под формата на подоходен данък и социални осигуровки. Процентът дори намалява, в сравнение с 2014 г., когато е бил 42.4%, пише CNN Money.


ОИСР, която е анализирала данъчните ставки в близо 40 държави е изготвила тези данни, като е вземала средната годишна заплата и след това е изваждала федералните и местните, както и социалноосигурителните вноски. От ОИСР са използвали като образец необвързан родител без деца или други членове на семейството, които разчитат на неговите доходи.

Според Патрик Дерто, данъчен експерт в Deloitte в Брюксел, данъците върху доходите в страната са необичайно високи, но нещата започват да се променят.

"Данъчната промяна започна през миналата година," казва той, отбелязвайки, че в следващите няколко години правителството ще намали подходните данъци и социалните осигуровки за работниците с ниско заплащане, докато в същото време ще събере повече приходи от други сфери.

Белгия наскоро вдигна данъците върху алкохола, цигарите и горивата, както и върху някои капиталови печалби, лихвени и дивидентни плащания.

Тези финансови постъпления до голяма степен бяха освободени от данъци в миналото, според Ален Хюге, данъчен партньор в Baker & McKenzie в Брюксел.

Белгия използва данъчните си постъпления, за да финансира добро здравеопазване, образование и социалноосигурителни програми, казва Хюге. Много студенти в Белгия посещават университет, без да им се налага да плащат значителни суми, според него.

В другия край на скалата средностатистическият работещ в Индия не плаща данъци и социални осигуровки. Повечето работещи носят вкъщи 100% от заплатата си.

Преди да започнете да си мислите, че Индия е някакъв рай, трябва да знаете, че средностатистическият работещ в страната печели едва около 85 000 рупии (1 281 долара) годишно. Те въпреки това плащат много други данъци, в това число и данък върху продажбите.

По средата между двете крайности се намират страни като Германия, Франция, САЩ, Великобритания, Канада и Китай.

Данните на ОИСР показват, че средностатистическият работещ в САЩ е прибирал 74.4% от брутното си заплащане през 2015 г., след данъци върху доходите и социални осигуровки. За сравнение, канадците са получавали 76.6% от брутното си заплащане, а мексиканците малко под 90%.

Трябва да се има предвид обаче, че този анализ е направен за необвързан работещ, който няма деца и заработва средната заплата.

Данните на ОИСР показват, че семейните работещи с деца плащат по-малки данъци, самотните родители често получават дори още по-големи данъчни облекчения. Хората, които изкарват по-голяма от средната заплата, пък по принцип плащат по-голям данък върху доходите си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg