Това е държавата с най-високи данъци върху доходите в света

8438
Това е държавата с най-високи данъци върху доходите в света

Всички се оплакват за това, че трябва да плащат данъци, но белгийците имат повече причини от всички останали да го правят.

Белгия има най-високите подходни данъци в развития свят, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

През миналата година средностатистическият работещ в Белгия е плащал 42% от заплатата си обратно на правителството под формата на подоходен данък и социални осигуровки. Процентът дори намалява, в сравнение с 2014 г., когато е бил 42.4%, пише CNN Money.

ОИСР, която е анализирала данъчните ставки в близо 40 държави е изготвила тези данни, като е вземала средната годишна заплата и след това е изваждала федералните и местните, както и социалноосигурителните вноски. От ОИСР са използвали като образец необвързан родител без деца или други членове на семейството, които разчитат на неговите доходи.

Според Патрик Дерто, данъчен експерт в Deloitte в Брюксел, данъците върху доходите в страната са необичайно високи, но нещата започват да се променят.

"Данъчната промяна започна през миналата година," казва той, отбелязвайки, че в следващите няколко години правителството ще намали подходните данъци и социалните осигуровки за работниците с ниско заплащане, докато в същото време ще събере повече приходи от други сфери.

Белгия наскоро вдигна данъците върху алкохола, цигарите и горивата, както и върху някои капиталови печалби, лихвени и дивидентни плащания.

Тези финансови постъпления до голяма степен бяха освободени от данъци в миналото, според Ален Хюге, данъчен партньор в Baker & McKenzie в Брюксел.

Белгия използва данъчните си постъпления, за да финансира добро здравеопазване, образование и социалноосигурителни програми, казва Хюге. Много студенти в Белгия посещават университет, без да им се налага да плащат значителни суми, според него.

В другия край на скалата средностатистическият работещ в Индия не плаща данъци и социални осигуровки. Повечето работещи носят вкъщи 100% от заплатата си.

Преди да започнете да си мислите, че Индия е някакъв рай, трябва да знаете, че средностатистическият работещ в страната печели едва около 85 000 рупии (1 281 долара) годишно. Те въпреки това плащат много други данъци, в това число и данък върху продажбите.

По средата между двете крайности се намират страни като Германия, Франция, САЩ, Великобритания, Канада и Китай.

Данните на ОИСР показват, че средностатистическият работещ в САЩ е прибирал 74.4% от брутното си заплащане през 2015 г., след данъци върху доходите и социални осигуровки. За сравнение, канадците са получавали 76.6% от брутното си заплащане, а мексиканците малко под 90%.

Трябва да се има предвид обаче, че този анализ е направен за необвързан работещ, който няма деца и заработва средната заплата.

Данните на ОИСР показват, че семейните работещи с деца плащат по-малки данъци, самотните родители често получават дори още по-големи данъчни облекчения. Хората, които изкарват по-голяма от средната заплата, пък по принцип плащат по-голям данък върху доходите си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...