Това е отсечката с най-висока разрешена скорост в света

9919
Това е отсечката с най-висока разрешена скорост в света

Ако световните магистрали със своето ограничение на скоростта от 130 км/ч са твърде бавни за вас, то трябва да посетите военно-въздушната база Холоман в Ню Мексико, САЩ.

Холоман е дом на най-дългата и най-бързата в света високоскоростна опитна писта. На дългата 15.47 км отсечка е в сила най-високото ограничение на скоростта в света.


Знак, поставен в близост до пистата, гласи Mach 10 – тоест, разрешено е движение десет пъти по-бързо от скоростта на звука. Официално обаче подобен скоростен рекорд все още никой не е записал.

Най-високата скорост, развита на пистата в Холоман, е Mach 8.5, достигната през април 2003 г.

The High Speed Test Track в Холоман не е обичайната опитна писта, използвана от автомобили.

По нея се движи така наречената "ракета шейна", състояща се от тестова платформа, която се плъзга по набор от релси, задвижвана с ракети.

Ракетата-шейна не използва колела. Вместо това тя се плъзга по така наречените "пантофки", които са извити около главата на релсите, за да се се предотврати излитането на шейната извън пистата.

Изпитателната писта позволява на американската отбрана и правителствени агенции да извършват различни тестове с висока скорост. В миналото тестовете, проведени в Холоман, са довели до развитие на технологиите в самолетната и космическата индустрия.

Изпитвателната писта първоначално е дълга малко повече от километър, когато е построена през 1949 г. Първият тест се извършва без човешко присъстние през 1950 г., но скоро са включени и тестове с хора.

На 10 декември 1954 г. подполковник Джон Стап става "най-бързият човек на Земята", когато се вози на ракетата-шейна при скорост от 1017 км в час. За да преживее силата на гравитацията, която е повече от 40 пъти по-мощна от земното притегляне, пилотът се сдобива със счупени ребра и временно отлепяне на ретината.

През октомври 1982 г. безпилотната ракета-шейна отбелязва нов рекорс с 25-килограмов полезен товар, като развива 9847 км/ч. Той не е подобрен в продължение на 20 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

техническия
# 0
01:01 | 26 January 2015
Гравиятация и земно ускорение е едно и също .... освен ако нямате предвид - гравитацията на Слънчето или Юпитер - които обаче в случая нямат абсолютно никава роля в написано или по-скоро неправилно преведеното - точната дума в случая е съпротивителни сили при ускорение.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg