Това официално е най-добрата страна в света

49110
Това официално е най-добрата страна в света

Швеция оглави проучване за най-добра страна, когато става въпрос за обслужване на интересите на народа, докато в същото време избягва да вреди на други държави и на околната среда.

Страната изпревари 162 други държави, за да заеме първото място в Индекса на добрите страни, който се изготвя благодарение на 35 различни индикатора от източници като ООН и Световната банка.

Швеция отчита най-висок резултат по отношение на положителния принос в начина на живот на гражданите, в това число просперитет, равенство и благосъстояние, докато в същото време се представя добре и в културно отношение.


Исландия оглавява класацията за цялостния си принос към планетата и опазването на климата, в това число ниски емисии на въглероден диоксид и минимално производство на опасни материали. 

Великобритания е в челото на подреждането, когато става въпрос за науки и технологии, където се отчитат научните публикации и проучвания, получени Нобелови награди и регистрирани патенти.

19-те държави с най-високо качество на живот в света Организацията с нестопанска цел Social Progress Imperative наскоро обяви своята класация на страните с най-високо качество на живо

Индексът предполага, че Швеция, съобразено с размера на нейната икономика, прави повече "добро" и вреди по-малко, от която и да е друга държава. По-малките държави, като Ирландия, Кения, Исландия и Коста Рика, отчитат спад в класацията ‒ това се дължи отчасти на факта, че случващото се по света влияе в по-малка степен върху по-малките държави.

"Добра страна е тази, която успешно допринася за доброто на човечеството. Разбира се, тя трябва да обслужва интересите на собствения си народ, но никога за сметка на други народи или техните природни ресурси: това е новият закон за човешкото оцеляване," казва водещият политически консултант Саймън Анхолт, автор на проучването.

Макар че към индекса са добавени 38 нови страни от първото му излизане, Либия отново се нарежда на последно място.

Общо девет от първите 10 страни в подреждането се намират в Европа. Единствено Канада успява да пробие европейската хегемония, заемайки 10-ото място.

Втората позиция е за Дания, която отчита най-високи резултати в категориите Култура, Принос към световния ред, Просперитет и Здраве и благосъстояние.

Челната тройка се оформя от Холандия, която успява да изпревари Великобритания. По-нататък в класацията се нареждат Швейцария (5), Германия (6), Финландия (7).

Осмата позиция е за Франция, която отчита най-високия си резултат в категорията Принос към планетата и опазване на климата. Страната се представя най-слабо в категорията Принос към международния мир и сигурност.

След Франция в класацията се нарежда Австрия. Страната е на второ място по Принос към науките и технологиите в света и на четвърто по Принос към културата, според индекса.

Последната 10-а позиция е за Канада, която е с третия най-голям принос в света в категорията Здраве и благосъстояние.

България се нарежда на 28-о място в класацията. Най-големият принос на страната ни (22) е в категорията Науки и технологии. Най-слабото ни представяне е в категориите Просперитет и равенство (82) и Здраве и благосъстояние (81).

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg