Това са най-големите работодатели в света

12793
Това са най-големите работодатели в света

Общо около 100 публични компании по света имат най-малко по 175 000 служители. Тези компании развиват дейност в най-различни сфери - от бързо хранене до финанси.

Те също така са базирани в най-различни части на света - от САЩ до Китай, Русия и Германия. Въз основа на данни на S&P Capital IQ, от 24/7 WallStreet са изготвили класация на най-големите работодатели в света.

Броят на служителите е само един от индикаторите за мащаба на една компания. Компаниите, които имат най-много служители, са също много големи и по отношение на приходите.


От водещите 15 световни работодатели петима отчитат приходи от над 100 млрд. долара за последната финансова година. Сред тях са Volkswagen, PetroChina и Wal-Mart Stores, които отчитат по над четвърт милиард долара приходи.

Ето и кои са 10-те най-големи работодатели в света:

10. McDonald’s Corp.
Общ брой служители: 440 000
Годишни приходи: 28.1 млрд. долара
Страна: САЩ
Сектор: Ресторанти

В края на последната финансова година McDonald’s е имала около 440 000 служители. Не е ясно обаче колко от тях са на непълен работен ден. Броят на служителите на McDonald’s също така не включва служители в ресторантите, които са на франчайз. Общо 1.9 милиона души работят за McDonald’s или за франчайзинговите ресторанти на веригата.

9. Industrial and Commercial Bank of China Limited
Общ брой служители: 441 902
Приходи: 91.1 млрд. долара
Страна: Китай
Сектор: Банкиране

Industrial and Commercial Bank of China е най-голямата китайска търговска банка по активи, кредити и депозити. Активите й са близо 20 трлн. юана. В банката работят над 440 000 служители.

През 2006 г. IPO-то на ICBC набра над 19 млрд. долара. То бе най-голямото в света до 2010 г., когато бе изпреварено от първичното публично предлагане на акции на Agricultural Bank of China.

8. ISS A/S
Общ брой служители: 464 184
Приходи: 14.5 млрд. долара
Страна: Дания
Сектор: Диверсифицирани услуги

ISS започва като компания за охрана през 1901 г., но от тогава разширява дейността си във фасилити мениджмънта, почистването, имотите и кетъринга. Компанията, която е базирана в Дания, предлага аутсорсинг в над 50 страни.

Компанията има над 533 000 служители. От тях 74% (464 184) са на пълен работен ден, а 26% на непълен. Разходи по персонала съставляват около 70% от общите оперативни разходи на ISS.

7. Agricultural Bank of China Limited
Общ брой служители: 478 980
Приходи: 68.2 млрд. долара
Страна: Китай
Сектор: Банкиране

През 2010 г. Agricultural Bank of China проведе най-голямото IPO в света, набирайки над 19.2 млрд. долара. Пазарното присъствие на банката допринася за огромния й брой служители. Agricultural Bank of China има 23 547 клона в Китай, които обслужват най-голямото население в света.

Въпреки че е публична, банката е считана за една от четирите големи държавни банки на Китай, заедно с ICBC, Bank of China и China Construction Bank. Към миналата година повечето акции на Agricultural Bank of China все още са собственост на китайското правителство.

6. Compass Group plc
Общ брой служители: 506 699
Приходи: 28.4 млрд. долара
Страна: Великобритания
Сектор: Диверсифицирани услуги

Compass Group е компания за хранителни услуги, която развива дейност в приблизително 50 000 обекта в 50 страни. За да се предлагат тези услуги, компанията разполага с 500 000 служители, които работят за Compass Group в офис сгради, училища, спортни зали и дори петролни платформи.

Към края на миналата година голяма част от служителите на компанията (200 000) са работели в Северна Америка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg