Трейдърите, които загубиха най-много пари на компаниите си

9451
Трейдърите, които загубиха най-много пари на компаниите си

Хората винаги са впечатлени, когато някой загуби милиони. А какво ще кажете за милиарди? Има загуби в такива колосални мащаби, че остават в историята:

Идеята човек да загуби милиони, а често и милиарди долари, винаги изглежда интересна, още повече в случаите когато парите не са негови

Прочети повече на: https://profit.bg/news/Naj-golemite-gubeshti-na-finansovite-pazari/nid-75180.htmlИдеята човек да загуби милиони, а често и милиарди долари, винаги изглежда интересна, още повече в случаите когато парите не са негови

Прочети повече на: https://profit.bg/news/Naj-golemite-gubeshti-na-finansovite-pazari/nid-75180.html

10.Тошихиде Игучи.

През 1995 г. японският трейдър Тошихиде Игучи причини загуби за 1.1 млрд. долара за своята банка Daiwa. Поредица от неуспешни операции и измами в опит да бъдат прикрити минали загуби водят към катастрофата. Игучи уведомява ръководството на банката през 1995 г. Банката се опитва да се справи със ситуацията, но следва забрана на операциите й на територията на САЩ.

9. Ник Лийсън

През същата година британският трейдър Ник Лийсън доведе до фалит най-старата търговска банка във Великобритания Barings след загуба за 1.3 млрд. долара. В основата са неуспешни операции с фючърси на индекса Nikkei. Когато загубите излизат наяве, Лийсън се опитал да избяга, оставяйки бележка „съжалявам“, но е заловен и осъден.

8. Квеку Адоболи

През 2011 г. трейдърът на UBSКвеку Адоболи е обвинен за загуби в размер на 2.3 млрд. долара с неоторизирани операции. Анализаторът на банката в Лондон бе арестуван на рождения си ден и осъден на 7 години затвор година по-късно.

7. Серията от скандали в Bawag.

Двама бивши директора на Bawag Хелмут Елснер и Йохан Цветлер, банкерът Волфганг Фльотъл и одиторът Робърт Рейтер, както и финансисти и политици са обвинени за източването на 2.5 милиарда долара от банката под формата на кредити и валутни операции. Скандалът в банката се разрази през 2006 г.

6. Ясуо Хаманака.

Десет години по-рано японският трейдър Ясуо Хаманака губи 2.6 милиарда долара на своята компания Sumitomo. Той отговаря за търговията с метали. Наричат го Г-н Мед и Г-н Пет процента, тъй като се смята, че е контролира над 5% от световния пазар на мед. Ясуо Хаманака е отстранен от позицията си заради подозренията на регулаторите, цената на медта се срива, а на репутацията на компанията му е нанесено незаличимо петно.

Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg