Трейдърите, които загубиха най-много пари на компаниите си

8574
Трейдърите, които загубиха най-много пари на компаниите си

Хората винаги са впечатлени, когато някой загуби милиони. А какво ще кажете за милиарди? Има загуби в такива колосални мащаби, че остават в историята:

Идеята човек да загуби милиони, а често и милиарди долари, винаги изглежда интересна, още повече в случаите когато парите не са негови

Прочети повече на: https://profit.bg/news/Naj-golemite-gubeshti-na-finansovite-pazari/nid-75180.htmlИдеята човек да загуби милиони, а често и милиарди долари, винаги изглежда интересна, още повече в случаите когато парите не са негови

Прочети повече на: https://profit.bg/news/Naj-golemite-gubeshti-na-finansovite-pazari/nid-75180.html

10.Тошихиде Игучи.

През 1995 г. японският трейдър Тошихиде Игучи причини загуби за 1.1 млрд. долара за своята банка Daiwa. Поредица от неуспешни операции и измами в опит да бъдат прикрити минали загуби водят към катастрофата. Игучи уведомява ръководството на банката през 1995 г. Банката се опитва да се справи със ситуацията, но следва забрана на операциите й на територията на САЩ.

9. Ник Лийсън

През същата година британският трейдър Ник Лийсън доведе до фалит най-старата търговска банка във Великобритания Barings след загуба за 1.3 млрд. долара. В основата са неуспешни операции с фючърси на индекса Nikkei. Когато загубите излизат наяве, Лийсън се опитал да избяга, оставяйки бележка „съжалявам“, но е заловен и осъден.

8. Квеку Адоболи

През 2011 г. трейдърът на UBSКвеку Адоболи е обвинен за загуби в размер на 2.3 млрд. долара с неоторизирани операции. Анализаторът на банката в Лондон бе арестуван на рождения си ден и осъден на 7 години затвор година по-късно.

7. Серията от скандали в Bawag.

Двама бивши директора на Bawag Хелмут Елснер и Йохан Цветлер, банкерът Волфганг Фльотъл и одиторът Робърт Рейтер, както и финансисти и политици са обвинени за източването на 2.5 милиарда долара от банката под формата на кредити и валутни операции. Скандалът в банката се разрази през 2006 г.

6. Ясуо Хаманака.

Десет години по-рано японският трейдър Ясуо Хаманака губи 2.6 милиарда долара на своята компания Sumitomo. Той отговаря за търговията с метали. Наричат го Г-н Мед и Г-н Пет процента, тъй като се смята, че е контролира над 5% от световния пазар на мед. Ясуо Хаманака е отстранен от позицията си заради подозренията на регулаторите, цената на медта се срива, а на репутацията на компанията му е нанесено незаличимо петно.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...