Тринадесет български компании в класация на Делойт за Източна Европа

1792
Тринадесет български компании в класация на Делойт за Източна Европа

Тринадесет български компании влизат в класацията на Делойт за Централна Европа - CE Top 500. Тя включва 500-те най-големи и прогресиращи компании от Адриатически, Балтийски и Черноморски райони, съобщиха от консултантската компания за Profit.bg.

Всички страни-участнички са или нови членове на ЕС, или се намират на различен етап от предприсъединителните си програми. Критериите за подредба на кандидатите включват годишен приход и печалба, трудова заетост и капитализация на компаниите.

Сред българския бизнес най-силно присъствие в листата е застъпен енергийният сектор – шест дружества. Следват производственият бранш, секторът „Технологии, медии, и телекомуникации” с по трима представители и отрасълът „Търговия и бизнес” с една компания.

Най-висока позиция заема Лукойл Нефтохим, поставен на 29-о място, следван от Лукойл България и НЕК, съответно на 71-ва и 124-та позиция.

Останалите класирани български компании в СЕ Top 500 са Кумерио Мед на 142-ро място, Петрол на 258-о място, Мобилтел на 285-о.

OMV и БТК заемат съответно 328-а и 363-та позиция, Кремиковци и ЧЕЗ Електро са на 381-о и 425-о място, а във финалната стотица са Стомана Индъстри на 445-о място, Космо България Мобайл на 486-о място и Метро Кеш енд Кери на 499-а позиция.

Според представянето на страната в класацията на Делойт, след 18 месеца членство в ЕС България се радва на стабилен икономически растеж, заключават от там.

Въпреки това общественото неодобрение продължава да нараства. Наблюдава се значителна разлика между жизнените и социални стандарти в България и „старите” страни членки на ЕС. В същото време страната се справя успешно в сектори от особено значение за глобалното развитие на икономиката като енергетика, транзит, хранително-вкусова промишленост и земеделие, смятат от консултантската компания.

В тазгодишната класация на най-големите 500 компании няма големи промени в челните позиции. Полската компания за преработка и дистрибуция на петрол и горива - PKN Orlen, отново е на първо място.

Други компании от енергийния сектор – унгарският MOL и чешката CEZ, се нареждат съответно на второ и трето място. Останалите класирани в топ десет са компании от автомобилната индустрия – Шкода, собственост на Volkswagen в Чехия, Audi в Унгария и филиала на Volkswagen в Словакия.

Най-голямата телекомуникационна компания в Полша - Telekomunikacja Polska, е единствената компания от друг бранш сред водещите 10.

Най-големите чуждестранни инвеститори по приход са автомобилният производител Volkswagen, международният холдинг за производство на стомана Arcelor Mittal и веригата магазини Metro. Чешкият гигант CEZ води класацията по пазарна капитализация, следван от полските банки Pekao SA и PKO BP.

Класацията CE Top 500 съдържа и данни за най-големите компании в банковия сектор (CSOB, Czech Republic), застраховането (PZU, Poland), строителството (Skanska CS, Czech Republic), енергийния сектор (PKN Orlen, Poland), производството (Skoda, Czech Republic), фармацевтичната индустрия (Chinon Zrt/Sanofi Aventis, Hungary) и сектора „Технологии, медии, и телекомуникации” (Telekomunikacja Polska SA, Poland).

Според Делойт Централна Европа ще запази забележителния си растеж от 5%, драстично превишаващ западноевропейския темп, само при условие, че доведе до край започнатите реформи за либерализиране на пазара. Това предупреждение се посочва в най-новия доклад CE Top 500.

Правителствата от Централна Европа трябва стриктно да спазват политиката си на реформи и най-вече приватизационните процеси е заключението от тазгодишната класация на Делойт. Само тогава регионът ще е в състояние да изравни показателите си с тези на страните от Западна Европа в рамките на трудоспособната възраст на т. нар. поколение на прехода от края на 80-те години.

Делойт също така предупреждава, позовавайки се на проведените ексклузивни интервюта с изпълнителните директори на компаниите от региона, че Централна Европа ще продължава да привлича директни чуждестранни инвестиции, само ако се вземат спешни мерки за промени в образователните системи, които да гарантират придобиване на нови знания и умения, необходими на работното място.

Тези препоръки са вследствие от факта, че Централна Европа не може повече да се рекламира само като евтин регион поради поскъпването на работната ръка и значителното повишаване на другите разходи в страните от Централна Европа. Класацията CE Top 500 се провежда в период, когато необремененото от комунистически влияния поколение на прехода, родено след 1989 г., се влива като свежа работна сила в пазара на труда и отбелязва повратен момент за развитието на региона.

Снимка: Делойт България

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg