Трите най-големи стреса, свързани с пари

4975
Трите най-големи стреса, свързани с пари

Когато си мислите за вашите пари, какво ви идва наум? Дали си представяте как постигате финансовите си цели – нов дом, щастливо пенсиониране и т.н, или изпитвате неудобство, свързано с плащане на сметки и наличието на задължения, които не изглежда като някога да приключат.

За американците е по-скоро второто, а най-вероятно и за българите. Изследвания сочат, че най-голям стрес за жителите в най-голямата световна икономика се предизвиква именно от парите.

Челното място, като стресиращ фактор, се държи от парите от 2007 година насам, или в последните девет години. И едва ли скоро друг източник на притеснения ще ги измести.


А кои въпроси, свързани с парите, тревожат в най-голяма степен хората? Ето и отговорът на експертите:

1. Дълговете

Според изследване на NerdWallet, направено през миналата година, средното американско семейство има сумарна стойност на задължения в размер на 130 000 долара, включващи около 16 000 долара под формата на кредитни карти и 48 000 долара студентски заеми.

Нормално е подобна стойност на дълга да стресира хората. „Проблемът, свързан с дългът, е, че той се усеща като дупка“, коментира Джон Тейлър, финансов консултант.

„Това е като да се бориш с миналото, докато се опитваш да продължиш напред“, допълва експертът.

2. Спешните финансови нужди

Да ви се счупи автомобилът или покривът ви да протече са само част от възможностите, изискващи спешен финансов ресурс. И ако нямате заделени „пари за черни дни“, посрещането на тези нужди може да доведе до сериозен стрес.

За някои хора заделянето на средства в подобни фондове за спешни нужди може да е почти толкова стресиращо, колкото ситуациите, в които им се налага да ги ползват.

Гледайте на този процес по следния начин: наличието на фондове за спешни нужди ще ви позволи не само да посрещате неочаквани събития, но също така ще е източник на средства, който да ви държи далеч от скъпите кредитни карти, съветват финансови експерти.

Тези средства е добре да управлявате по начин, който да води до тяхното мултиплициране, като в същото време сте достатъчно консервативен, за да не ги загубите.

3. Пенсионирането

Пенсионирането е едно от основните направления, за които всеки трябва да пести. И колкото повече отлагате този процес, толкова по-стресиращ ще става той с времето и с наближаване на момента.

Всъщност, както неведнъж сме споменавали, времето е критичен фактор за постигане на нормален живот след пенсиониране. Още по-трудна може да стане задачата пред бъдещите пенсионери, ако се материализират прогнозите на експертите, че предстои десетилетие на ниска възвръщаемост на фондовите пазари.

Ето защо е добре да заделяте около 10% от дохода си още от 20-годишна възраст. Ако това ви се струва непосилна задача, имайте предвид, че ако отложите старта с около 15-20 години, може да ви се наложи да повишите този процент до над 35, особено в свят на ниска възвръщаемост.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg