Царете на петрола

4147
Царете на петрола

Брятата Кох са най-богатите петролни магнати в САЩ, а Харолд Хам притежава най-много петрол и газ от всички американци - той контролира около 190 млн. барела от ценните суровини.

Списание Форбс представя най-богатите петролни босове в Америка:

Братя Кох

Чалрз Кох, 74 г., притежава 17.5 млрд. долара

Дейвид Кох, 69 г., притежава 14 млрд. долара

Koch Industries е втората по големина частна компания в САЩ. Тя има приходи от 100 млрд. долара на година. Основана е от Фред Кох, който изобретил метод за превръщане на суровия петрол в бензин. Неговите синове Чарлз, Дейвид, Фредерик и Уилям наследили компанията след смъртта му през 1967 г.

През 1983 Чарлз и Дейвид откупиха деловете на другите си двама братя за 1.1 млрд. долара. В момента дейността на компанията обхваща петролопроводи, рафинерии, торове, тъкани и платове, химикали и други.

Джордж Кайзер, 67 г., 10 млрд. долара

Семейство Кайзер избягало от нацистка Германия през 1938 година и се установили в Оклахома. Родителите на Джордж основали платформа за добиване на нефт и газ , която той наследил през 1969 година. Днес тя е една от най-големите в сектора в САЩ.

Харолд Хам, 64 г., притежава 5.5 млрд долара

Хам е най-малкото от 13 деца, които живеели в къща с една спалня и кухня в Оклахома. Родителите му били работници.

Първата му работа била на една петролна сонда. През 1965 си купува камион и през следващата година основава Harold Hamm Tank Truck Service. Тя става една от най-големите фирми за транспорт на петрол в Оклахома.

През 1967 основава Continental Resources, а през 2007 я прави публична. Благодарение на 73%-ия си дял в нея, днес той притежава повече петрол и газ от всеки друг свой сънародник.

Братя Бас

Робърт Бас, 62 г., притежава 4.5 млрд. долара

Сид Бас, 67 г,. притежава 2 млрд. долара

Лий Бас, 53 г., притежава 2 млрд. долара

Едуард Бас. 65 г., притежава 1.8 млрд. долара

Братя Бас наследиха една от най-големите частни петролни фирми в САЩ.

През 1959 г. техният баща Пери е наследил голямо състояние от чичо си Сид Ричардсън, който се занимавал с петрол.

Днес Bass Enterprises Production планира сондажи под вода в Нова Скотия.

Ричард Киндер, 65 г., притежава 3.5 млрд. долара

През 1996 той напусна работата си като президент на Enron. Основава компания за петролопроводи Kinder Morgan и купува звеното за пренос на петрол на Enron. Добавя още тръби на Exxon Mobil и Shell, както и терминали на ConocoPhillips.

Днес притежава 37 000 мили тръби и 165 терминала. През 2007 компанията стана изцяло частна за сумата от 22 млрд. долара. Той притежава 31% от нея.

Уилям Кош, 69 г., притежава 3 млрд. долара

Братята му откупиха неговия дял в семейния Koch Industries през 1983. Той основа енергийната компания Oxbow, която оперира в сферата на петрола, въглищата, алуминия у природния газ. Продажбите й възлизат на 4.5 млрд. долара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg