Цюрих с най-висок стандарт на живот в света за 2007 година, Багдад с най-нисък

4028
Цюрих с най-висок стандарт на живот в света за 2007 година, Багдад с най-нисък

Цюрих заема първата позиция по качество на живот в света през 2007 година, според последното изследване на консултантската компания Mercer Human Resource Consulting.

Изследването е направено въз основа на 39 ключови фактора, основните сред които са - политическа и социална среда, икономическо развитие, социо-културна среда, здравеопазване, образование, публични услуги и транспорт, отдих и развлечение, потребителски стоки, природни ресурси и др.

В дъното на класацията като най-лошо място за живот се нарежда Багдад.

Цюрих е класиран на първо място с общо 108.1 точки, събрани по 39-те показателя, като непосредствено след него се нарежда Женева с 108 точки, следвана от Ванкувър и Виена делящи си третото място съответно с по 107.7 точки.

В класацията за най-добро място за живот за здравето на жителите, четири от петте водещи места се заемат от градове в Северна Америка, като единственият европейски град е Хелзинки.

Класирането е направено въз основа на наличността на болници, както и степента на замърсеност на въздуха и инфекциозни болести. Сравнението е направено с Ню Йорк, взет за база от 100 пункта. Първото място в това класиране се заема от Калгари с 131.7 пункта, следван от Хонолулу с 130.3 пункта.

В дъното на класацията по тази категория се нарежда Баку в Азербейджан с едва 27.6 пункта, като други градове сред най-зле представящите се в класацията са Дака в Бангладеш с 29.6 пункта.

Анализаторите обясняват слабото класиране на посочените държави с липсата на достатъчни средства за медицинско обсужване и инфраструктура, поради бедността на държавите.

Близо 30 от водещите страни с най-добро здравеопазване са в Западна Европа, като Дъблин се класира на 3-то място сред европейските страни и на 20-о място в света.

Повечето от Източноевропейските страни се нареждат относително ниско в класацията, с изключение на Прага, която е класирана на 75-о място с 101.3 пункта. Градовете в Русия са в дъното на класацията в региона.

Изключително слабо е представянето на африканските държави, чиито градове традиционно са основната част от 20-те най-зле представящи се по степен на здравеопазване градове в света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg