В кои държави хората живеят най-дълго?

26304
В кои държави хората живеят най-дълго?

Докладът на Световния икономически форум за глобалната конкурентноспособност разглежда не само финансовото здраве на държавите по света, но и здравето на населението им.

Той класира страните според средната продължителност на живота, като показва къде в света хората живеят най-дълго. Както може да се очаква, колкото по-развита е една държава, толкова по-вероятно е гражданите й да живеят по-дълго заради достъпа до по-качествено здравеопазване и обичайно по-здравословната си диета.

Но интересното е, че някои от държавите в списъка имат по-ниска продължителност на живота от очакваното заради повишаването на случаите на психически проблеми, водещи до самоубийство.


Business Insider използва и данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за всяка държава, за да отговори на въпроса защо хората в нея живеят толкова дълго.

13. Швеция – 82 години. Шведите живеят с две години повече от средната възраст в държавите членки на ОИСР. Организацията отбелязва, че високото качество на водата допринася за подобряването на здравето на нацията.

12. Исландия – 82.1 години. Исландия има „най-добрата диета в света“, сочи допитване сред диетолози. Смята се, че тя намалява риска от диабет и сърдечни заболявания.

9. Южна Корея – 82.2 години. Продължителността на живота в държавата се е увеличила в последните няколко години благодарение на подобряването на икономиката, която създава по-многобройна средна класа.

Но ОИСР предупреждава, че замърсяването все още е високо, в сравнение с другите страни членки.

9.  Люксембург – 82.2 години. Държавата има малко население, в сравнение с останалата част от Европа и високи доходи на глава от населението, което означава лесен достъп до здравословна диета и най-доброто здравеопазване.

9. Израел – 82.2 години. Мъжете от Израел са сред най-дълголетните в света, въпреки задължителната военна служба.

8. Австралия – 82.3 години. Световната здравна организация казва, че повишаването на здравословния начин на живот и подобряването на здравеопазването в държавата са увеличили продължителността на живота на гражданите й.Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg