В кои страни пенсионерите са най-богати

21689
В кои страни пенсионерите са най-богати

На фона на увеличаващия се брой на застаряващите хора по света, все по-голямата демографска група на заможните представители на така нареченото поколение "baby boomers", или родените в следвоенните години, се превръща в значим фактор за няколко големи икономики.

Въпреки че повечето страни разполагат с различни издръжки, програми за помощи, стимули за труд и социални програми, насочени към възрастните, не всички са равнопоставени. От Световната здравна организация прогнозират, че броят на хората на възраст 60 г. и повече ще достигне 2 милиарда до 2050 г. Така тази група ще има по един представител на всеки петима души по света. Когато става въпрос за полагането на грижи за тази все по-важна класа потребители, някои страни са с една стъпка пред останалите.

От CNBC са класирали страните с най-големи средни брутни доходи на хората на възраст 65 г. и повече през 2012 г. За сравнание средният брутен годишен доход на хората на възраст на 65 г. в света в 14 541 долара, по данни на Euromonitor.


9. Финландия

Среден брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече: 44 132 долара

Средният брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече във Финландия през 2012 г. е бил три пъти по-голям от средния за света.

Финландия разполага с една от най-всеобхватните социални системи в света, която подсигурява на жителите на страната висок стандарт на живот. Възрастните хора, които съставляват 18% от населението на страната, възлизащо на 5.4 милиона души, зависят от тази система, която включва пенсия, средства за осигуряване на грижи, средства за жилищно настаняване и добавка за дете на издръжка.

Правителството прогнозира, че възрастните хора ще съставляват 26% от населението до 2030 г. и близо една трета от населението до 2060 г., което означава, че страната може да има икономически проблеми.

През септември 2012 г. от МВФ предупредиха, че икономиката на Финландия вероятно ще изпита проблеми, тъй като застаряващото население започва да заплашва потенциала й за дългосрочен икономически растеж. От МВФ препоръчаха на страната да увеличи пенсионната възраст, която в момента е 63 г. и да затегне плановете за по-ранно пенсиониране, за да компенсира нарастващите разходи за здравеопазване.

8. Холандия

Среден брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече: 44 345 долара

Среден брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече намаля ва през 2012 г., след като през 2011 г. бе нараснал с 3 600 долара до 46 878 долара. Той обаче все още е по-висок в сравнение с 2010 г. когато холандското правителство вдигна възрастта за пенсиониране с две години до 67 г.

Холандската пенсионна система е класирана на второ място в света според световният пенсионен индекс на Mercer, който следи 18 страни,съставляващи повече от половината от населението на света.

7. САЩ

Среден брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече: 46 361 долара

Средният брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече в САЩ е нараснал с близо 12% от 2009 г. до 46 361 долара през in г. въпреки световната финансова криза.

Богатите представители на "baby boomer" поколението в САЩ имат по-висок разполагаем доход отчасти поради инвестициите си в акции през 80-те и 90-те години, когато пазарите се справяха доста добре.

6. Белгия

Среден брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече: 50 721 долара

На ниво от 50 721 долара средният брутен годишен доход на хората на възраст 65 г. и повече в Белгия е близо три пъти и половина по-голям от средния за света. Той се задържа над 50 000 долара от 2008 г. насам, но пада с 3 600 долара на годишна база през 2012 г.

Белгийците могат да започнат да получават пенсия още на 60 г., ако имат поне 38 г. трудов стаж. Пенсиите обикновено съставляват около 60% от средното заплащане, но белгийците могат да получават до 75% от средното им заплащане, ако партньорът им няма никакви доходи.

Допълнителните екстри в белгийската пенсионна система включват средства за почивка, които започват да се изплащат от втората година. Максималният размер отпусканата сума за почивка е 980 долара за пенсионери със семейства и до 785 долара за такива, които са сами.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg