Защо е рисковано да правим бизнес с роднини?

4684
Защо е рисковано да правим бизнес с роднини?

Стара поговорка твърди, че никога не трябва да се прави бизнес с роднини. Независимо дали отрицателни лични чувства навлизат в бизнеса или обратното, да се разделят деловите и личните неща винаги е било трудно, особено когато става въпрос за роднини.

А когато бизнесът е голям, споровете също са такива, както и лошият отзвук в медиите.

Ето и някои от най-известните бизнес спорове между роднини през последния век, подбрани от CNBC:


Puma и Adidas

Братята Адолф и Рудолф Даслер основават компания за спортни обувки в пералната стаичка на майка си в германския град Херцогенаурах през 1924 г. Скоро обаче става ясно, че те имат различни характери и напрежението между двамата достига връхната си точка по време на Втората световна война.

Рудолф е изпратен на фронта, а след завръщането му оттам е заловен от окупационните сили и остава в плен около година. Той е убеден, че престоят му в затвора е оркестриран от неговия брат. Двамата се разделят през 1948 г. и Рудолф Даслер основава компания, която в последствие се превръща в Puma. Аолф пък регистрира Adidas през 1949 г. Съперничеството между двамата дори разделя града Херцогенаурах, където Adidas и Puma все още имат заводи от двете страни на минаваща там река.

Символичният край на враждата е сложен през 2009 г., когато служители от двата завода играят заедно във футболен мач.

Лари и Джими Флинт

Братята Лари и Джими Флинт се явиха на съдебно дело на 19 януари, което би могло да реши бъдещето на компанията Hustler, която според Джими Флинт принадлежи колкото и на брат му, толкова на него.

Според Cincinnati.com, който следи процеса, отношенията между двамата се развалят преди няколко години, след като Лари уволнява двамата синове на Джими, прекъсва връзките с брат си и се опитва да го махне от магазина на Hustler в Синсинати. Джими отговаря със съдебно дело, твърдейки, че е пълноправен партньор в семейния бизнес и има право на половината активи на Hustler.

Според показания на Лари, Джими винаги е бил само служител на компанията и при това не много добър в работата си.

Мукеш и Анил Амбани

Най-богатите братя в света Мукеш и Анил Амбани изгладиха отношенията си през май 2010 г., като сложиха край на споразумение, според което всеки от тях нямаше право да засяга бизнес интересите на другия и които бяха източник на сериозен спор.

Индийските милиардери обявиха, че слагат край на споразуменията от януари 2006 г. Мукеш управлява Reliance Industries, докато Анил ръководи Anil Dhirubhai Ambani.

Фамилията Гучи

Въпреки че фамилията Гучи започва да произвежда кожени изделия в Италия през 15 век, днешната популярна марка Gucci е основата в сарачница във Флоренция от Гучо Гучи през 1906 г. Неговите синове Алдо и Родлфо по-късно поемат компанията, като разрастват дейността й значително. През годините обаче фамилията става известна със скандали и семейните спорове.

Споровете включват дела, заведени от Паоло Гучи срещу баща му Алдо и други роднини, и срещу компанията. Ответниците обаче завеждат насрещни дела, отчасти за да попречат на Паоло да пусне конкурентна марка за кожени изделия, използваща името Gucci. Делата с участието на Паоло Гучи са прекратени през 1980 г.

Разделени от борбите за контрол над тяхната модна империя, членовете на фамилията в крайна сметка продават близо 50% от Guccio Gucci S.p.A на инвестиционна банка от Близкия Изток през 1988 г.

Фамилията Кох

"В аналите на семейните спорове този във фамилията Кох е един от най-големите, най-тежките и най-продължителните." Така New York Times описва семейния спор довел до съдебно дело. Правният проблем произтича от споразумение от 1983 г., между Уилям и двама от братята му, Чарлз и Дейвид, според което Уилям, друг негов брат и няколко братовчеди трябва да получат 1.1 млрд. долара срещу техните 5.5 млн. акции на Koch Industries, компания, която има приходи, надхвърлящи тези на корпорации като Microsoft, Walt Disney или Merrill Lynch.

Уилям смята, че е бил ощетен и през 1983 г. завежда съдебни дела, докато през 1999 г. не е взето съдебно решение срещу него. В съда той настоява за още 62 долара на акция, или 339 млн. долара по пари от 1983 г. за дела на групата в Koch Industries. Според съдебните документи при тази цена делът им в компанията е щял да надхвърли 2 млрд. долара.

В крайна сметка съдът решава, че Чарлз и Дейвди не дължат нищо на Уилям. Петролният конгломерат е втората най-голяма непублична компания в САЩ след Cargill Inc.

Гордън Рамзи и Крис Хъчисън

Личният живот на популярния британски готвач Гордън Рамзи беше изнесен в таблоидите в края на 2010 г., след като спорът с неговия зет стана обществено достояние. Рамзи приключва професионалните си отношения с Крис Хъчинсън през октомври, когато го уволнява от поста главен изпълнителен директор на неговата компания Gordon Ramsay Holdings.

Ядосаният Хъчисън нарича Рамзи "чудовище", което се опитва да настрои дъщеря му срещу него. Рамзи отговаря на удара с открито писмо, в което заклеймява Хъчисън като диктатор. Британските таблоиди се възползваха от цялата ситуация, но в средата на януари Рамзи показа, че е готов да сложи край на спора.

Смята се, че е завил пред Mirror, че е направил грешки, но се е поучил от тях и вече не смесва семейния бизнес с удоволствието.

Съмнър и Шери Редстоун

През 2006 г. в медиите започват да се появяват новини за разрив между председателя на Viacom Съмнър Редстоун и неговите деца Брент и Шери. Брент завежда дело срещу Съмнър през 2006 г. твърдейки, че има право на над 1 млрд. долара от National Amusements, семейната компания, чрез която баща му контролира дяловете си във Viacom и други компания. В крайна сметка Брент оттегля иска си през февруари 2007 г. По това време обаче Съмнър изглежда влошава отношенията си и със дъщеря си Шери, която подготвя за свои наследник.

Съмнър отхвърля тези твърдения като казва, че няма намерение да я изважда от борда на директорите на компанията. „Не съм и казвал да заеме някаква по-ниска длъжност и я смятам за надежден кандидат да ме наследи, но вярвам, че бордът на директорите трябва да избере моя наследник", казва Съмнър.

В много медии се твърди, че разривът е толкова голям, че Шери ще напусне сама борда на директорите. Тя обаче не го прави и до днес остава президент на National Amusements и вице-председател на борда на директорите на CBS и Viacom.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg