Жителите на Прага са по-богати от берлинчани

1627
Жителите на Прага са по-богати от берлинчани

Жителите на Прага са по-богати от берлинчани, а България и Румъния остават най-бедните региони в Европейския съюз, пише в електронното си издание френският в. "Ле-з-еко", който днес публикува поредица статии за икономиката на източноевропейските страни 20 години след падането на Берлинската стена.

Според публикацията разширяването на ЕС несъмнено се е отразило добре на страните от Централна и Източна Европа. Така брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в десетте новоприсъединили се членки е нараснал от 46 процента от средното европейско равнище през 2001 година до 53.7 на сто през 2006 година. Единствено два региона в Унгария и България са станали по-бедни през този период.

Най-силен растеж е отчетен в западните части на Румъния, където БВП на глава от населението е скочил от 15.3 процента спрямо средния в Европа до 44.7 на сто.

Ускореният растеж се обяснява със силното нарастване на местното потребление, а присъединяването към ЕС позволи на бившите членки на Варшавския договор да засилят търговския си обмен, който представляваше 58 процента от техния БВП през 2007 година спрямо 42 на сто през 1999 година. Освен това близо 20 процента от техния износ не излиза извън пределите на източноевропейските страни спрямо 14 процента в края на 90-те години на миналия век.

Заплатите в целия регион нарастват спираловидно, най-вече около столиците. Братислава и Прага са съответно на 12-о и 19-о място сред общо 275 европейски региона, според проучване на Евростат за зоните с най-висок БВП на глава от населението.

България, Румъния (с изключение на столицата Букурещ) и някои отдалечени селски райони в Полша остават най-бедните земи на континента, посочва публикацията.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg