Милиардерите са се увеличавали с по един на ден по време на пандемията

889
Милиардерите са се увеличавали с по един на ден по време на пандемията

© Unsplash.com

Пандемията от COVID-19 се е отразила добре на портфейлите на богатите.

Малко над 570 души са станали милиардери от 2020 г. насам, с което общият брой на хората с 10-цифрено състояние е нараснал до 2 668, според анализ на Oxfam. Това означава, че светът се е сдобивал с по един нов милиардер приблизително на всеки 30 часа по време на пандемията.

Докладът, който се позовава на данни на Forbes, разглежда засилването на неравенството през последните две години. Публикуването му съвпада с началото на Световния икономически форум в Давос, където се събират някои и от най-богатите хора в света и световни лидери.


Общото състояние на милиардерите е скочило с 3.8 трлн. долара, или 42%, до 12.7 трлн. долара по време на пандемията. Голяма част от увеличение се дължи на ръста на капиталовите пазари, който бе подпомогнат от наливането на средства от страна на правителствата в световната икономика с цел смекчаването на финансовите последици от пандемията.

По-голяма част от увеличението на богатството е отчетено през първата година на пандемията. След това следва едно плато и лек спад, казва пред CNN Business Макс Лоусън от Oxfam.

В същото време COVID-19, засилващото се неравенство и покачващите се цени на храните биха могли да тласнат около 263 милиона души към крайна бедност тази година, изтривайки постигнатия през последните десетилетия прогрес в тази насока, се казва в доклад на Oxfam от миналия месец.

Градовете и държавите с най-много милиардери в светаШънджън изпреварва Ню Йорк, но китайските милиардери остават извън Топ 10 по размер на богатството, където доминират американците

"Никога не съм виждал такова драстично увеличение на бедността и на богатството по едно и също време," казва Лоусън. "Това ще навреди на много хора."

Потребителите по света трябва да се справят с по-високите цени на енергийните и хранителните продукти, но корпорациите в тези индустрии и техните лидери се облагодетелстват от повишението на цените, казват от Oxfam.

Общото състояние на милиардерите в сектора на храните и агробизнеса се е увеличило с 382 млрд. долара, или 45%, през последните две години, с отчетена инфлация. През 2020 г. са се появили 62-ма нови милиардери в хранителния сектор.

Междувременно личното състояние на техните колеги от сектора за добив на петрол, природен газ и въглища скача с 53 млрд., или 24%, от 2020 г., след отчетена инфлация.

По време на пандемията са се появили 40 нови милиардери във фармацевтичната индустрия, която бе в челните редици на битката срещу COVID-19 и бенефициент на милиарди долари обществено финансиране.

В технологичния сектор има много милиардери, в това число и седем от 10-те най-богати хора в света, като основателят на Telsa Илон Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. Тези хора са увеличили състоянието си с 436 млрд. долара до 934 млрд. долара през последните две години след отчетена инфлация.

Данъчно облагане на богатите

Като мярка за борба с огромното засилване на неравенството от Oxfam призовават правителствата да облагат с данъци богатите и корпорациите.

Организацията призовава за временен данък от 90% върху свръх корпоративните печалби, както и за еднократен данък върху богатството на милиардерите.

Лекторите на Шумът на парите: Емрах СазакУстойчивото бъдеще - възможност или предизвикателство за бизнеса?

От Oxfam също така настояват за постоянен данък върху богатството на супербогатите. Организацията предлага 2% данък върху активите за над 5 млн. долара, който нараства до 5% за богатство от над 1млрд. долара. Подобна мярка би набрала 2.5 трлн. долара в световен мащаб.

Не много правителства обаче приемат данъци върху богатството. Усилията за налагане на данъци върху състоянието на най-богатите американци не стигат далече в Конгреса в последните години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg