Наредиха България веднага след Швейцария във финансова класация

6947
Наредиха България веднага след Швейцария във финансова класация

© Pixabay.com

Казват, че парите движат света и това до известна степен е вярно.

Културата и обичаите по света се менят, но всички ние разчитаме на финансовата сигурност в живота си, както докато работим, така и след като се пенсионираме и също така трябва да спазваме законите на държавата, в която живеем, както и да си плащаме и данъците.

Норвежката компания Sumo Finans е изготвила класация на страните, които справят най-добре по отношение на финансите, когато се вземат предвид фактори, като среден доход, брой отработени дни, пенсионни доходи и данъци.

Вероятно най-важното нещо, когато човек говори за финанси, е това какви са неговите доходи. В това отношение най-добре се справят в Швейцария, тъй като това е страната с най-голям среден годишен доход – 85 500 долара.


Швейцария отдавна е считана за една от най-богатите страни в света със силна икономика, подкрепена от банковия сектор, като най-големият град Цюрих е един от най-важните финансови и банкови градове в света. Всичко това води до просперираща икономика, а вследствие на това местните могат да се похвалят с едни от най-високите заплати в света.

Шейцария заема първото място в класацията на Sumo Finans с общ резултат 7.12 от 10 възможни точки.

Средната пенсия в страната, като процент от възнаграждението преди пенсиониране, е 43.7%, докато подоходният данък е 40%. Швейцарците работят средно по 1 590 часа годишно, а страната е с най-ниския данък добавена стойност (или еквивалентен) в класацията с близо 8%.

Германия е страната с най-малко работни часове, като хората там работят средно по 1 354 часа годишно, което е с над 900 часа по-малко от страни, като Мексико, например.

Индия е страната с най-добра пенсионна схема, когато става въпрос за „нетно възнаграждение“, като хората там могат да очакват да получат 93.1% от доходите си преди пенсиониране.

България и Румъния са страните с най-ниски данъци върху личните доходи – по 10%. В цялостната класация на Sumo Finans България обаче се нарежда на второ място с резултат 7.06 от възможни 10 точки.

Средният годишен доход в страната е 9 570 долара, а средният брой работни часове годишно – 1 644. Средният размер на пенсиите, като процент от трудовото възнаграждение преди пенсиониране, пък е 89%.

България е най-добрата държава в Европа за работа за жениОценявайки редица фактори, които допринасят за успехите на жените на работното място, от Reboot Online създават собствен индекс, за да определят кои страни в Европа предоставят най-добри професионални възможности на жените

Третото и четвъртото място в класацията са за Люксембург и САЩ, респективно, които се отличават с високи доходи, но и с високи данъци. Средният годишен доход в Люксембург е 73 910 долара, а подоходният данък достига близо 46%.

Въпреки по-големия среден годишен доход, в сравнение с България, който е в размер на 12 630 долара, Румъния заема деветото място в класацията с 5.58 точки, което вероятно се дължи на повечето работни часове и на по-високия корпоративен данък в северната ни съседка.

Същевременно, Унгария има висока най-високия данък добавена стойност от 27%, но страната е с най-ниския корпоративен данък от 9%, който е почти четири пъти по-малък, в сравнение с Бразилия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg