Най-бедният регион в ЕС продължава да е български

5294
Най-бедният регион в ЕС продължава да е български

© Pixabay

През 2016 г. регионалния БВП на глава от населението, измерен по сила на покупателната способност, е варирал от 29% от средното ниво за ЕС в Северозападния район в България до 611% от средното ниво за ЕС в регион Вътрешен Лондон – Запад във Великобритания, сочат данни на Евростат.

Водещите региони по БВП на глава от населението през 2016 г. след Вътрешен Лондон – Запад са Великото херцогство Люксембург (257% от средното за ЕС), Южна и Източна Ирландия (217%), белгийския Брюксел и Хамбург в Германия (по 200%).

През 2016 г. в ЕС е имало 19 региона с БВП на глава от населението 50% или повече от средното ниво за съюза. Пет от тях са в Германия, три във Великобритания, два в Австрия и по един в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция, Нидерландия, Словакия и Швеция, както и Великото херцогство Люксембург.


Най-бедният регион в ЕС остава българският северозападн с БВП на глава от населението в размер на 29% от средното ниво за съюза. След него се нареждат Майот във Франция (33%), Северен централен и Южен централен район в България (по 34%), както и Североизточният в Румъния (36%).

Сред всичките 21 региона с БВП на населението под 50% от средното ниво за ЕС пет се намират в България. Също толкова има в Полша, четири в Унгария, по три в Румъния и Гърция и един във Франция.

Трябва да се отбележи, че в някои региони данните за БВП на населението могат да бъдат значително повлияни от притоците на работещите. Нетните притоци на заети в тези райони може да повишат данните до нива, които трудно могат да бъдат постигнати само от живеещите постоянно в тези региони. Същото нещо с обратен знак важи и за регионите засегнати от отлив на работещи. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg