Най-богатите 10% от гражданите на ЕС отговорни за 25% от вредните емисии

1064
Най-богатите 10% от гражданите на ЕС отговорни за 25% от вредните емисии

© Pixabay.com

Най-богатите 10% от гражданите на ЕС са емитирали същото количество въглероден диоксид като по-бедната половина от съюза в периода 1990 – 2015 г., сочи публикуван днес нов доклад.

Този дял от населението, който включва 43.6 милиона граждани на ЕС с брутни приходи от над 41 000 годишно, са отговорни за 27% от вредните емисии в ЕС.

Емисиите са намалели с около 12% в този 25-годишен период, но усилията за свиването им не се поделят поравно сред гражданите на ЕС.


От 1990 г. емисиите са паднали с близо 40% сред по-бедните семейства и семействата със средни доходи в ЕС. В същото време емисиите на най-богатите 10% от населението на съюза са се увеличили с три процента.

Докладът, изготвен от Oxfam и Стокхолмския институт за околната среда, предупреждава, че въглеродният отпечатък на глава от населението сред най-богатата част от жителите на ЕС е над 10 пъти по-висок от нивото необходимо за изпълнение на международните климатични ангажименти съгласно Парижкото споразумение.

През 2015 г. най-богатите 10% от гражданите на ЕС от Германия, Италия, Франция и Испания са отговорни за емитирането на повече въглероден диоксид отколкото цялото население на 16 други страни от Общността взети заедно.

Освен това най-богатите 10% от полските граждани (близо 4 милиона души) са отговорни за повече емисии, отколкото цялото население на страни като Швеция или Финландия, заради зависимостта на страната от въглищата.

Екотакса от 50 000 евро заплашва колите на Porsche и Ferrari във ФранцияВторият най-голям автомобилен пазар планира рязко увеличение на данъците за вредни емисии

Най-богатият един процент от жителите на Люксембург, които имат годишен брутен доход от над 89 000 евро, имат въглероден отпечатък, който е 26 пъти по-висок от средното ниво за ЕС и са сред най-замърсяващите в света.

Емисиите на глава от населението сред най-богатите 10% от населението на Белгия също са много високи, и надхвърлят близо два пъти тези на най-богатите 10% в Китай или Великобритания.

Осигурено от бедните

"Намаляването на въглеродните емисии в ЕС бе осигурено от по-бедните европейци, докато никой не обръщаше внимание на най-богатите европейци. Сега обаче всички трябва да дадат своя принос, за да се постигнат по-големите намаления на емисиите, необходими в следващото десетилетие," казва съавторът на доклада Тим Гор от Oxfam.

"Зелената сделка може да се прицели в емисиите на най-богатите, докато в същото време пряко облагодетелства европейците с по-ниски доходи," добавя той.

Тази седмица лидерите на страните от ЕС ще се опитат да постигнат споразумение за това дали да намалят емисиите с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с настоящия таргет от 40%.

След като новата цел бъде приета, ЕС ще може да подаде нов климатичен ангажимент съгласно Парижкото споразумение преди крайния срок, който изтича в края на годината.

Според Oxfam обаче постигането на по-голямо намаление на емисиите до 2030 г. ще изисква "много по-голям фокус върху мерките спрямо прекомерната потребление на въглерод от страна на най-богатите граждани на ЕС ".

Въздушният и автомобилният транспорт допринасят с най-голям дял от въглеродният отпечатък на най-замърсяващите европейци, докато отоплението и храната са с най-голям принос за емисиите от страна на европейците с по-ниски доходи.

ЕС носи отговорност за около 15% от вредните емисии, свързани с потреблението в световен мащаб, докато европейците съставляват едва 7% от световното население.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg