Най-богатите американци в историята

14829
Най-богатите американци в историята

САЩ често е определяна като „Страната на възможностите“, предлагаща на хора с най-различен произход и ниво на образование шанса да успеят и да натрупат състояние чрез усърдна работа и иновации.

През историята най-различни хора са се превръщали в титани на индустрията и са печелили признание чрез постиженията си и иновативните си идеи. Тези лица често придобиват популярност заради това, че подбиват цените и надхитрят конкуренцията, за да доминират в своята индустрия.

Имена, като Рокфелер, Карнеги и Астор, все още присъстват на улични адреси, зали и общински сгради заради незаличимото въздействие, което са оказали върху американската история и икономика.

От 24/7 Wall St. са прегледали класациите на най-богатите хора в САЩ - както живи, така и починали, за да определят кои са най-богатите американци в историята. От изданието са конвертирали състоянието на починалите в днешни долари.


Ето и кои са 10-те най-богати американци в историята:

10. Александър Търни Стюърт  (1803-1876)

Състояние към 2018 г.: 100.0 млрд. долара
Източник на богатство: универсални магазини
Място на раждане: Лисбърн, Ирландия

Александър Търни Стюърт бавно трансформира наследство от 3 000 долара в една от най-големите империи за търговия на дребно в историята на САЩ. Роденият в Ирландия Стюърт заминава за Америка, за да продава галантерия.

Той става един от първите търговци на дребно, които предлагат стандaртни цени, вместо да се пазари с клиентите. Компанията на Стюърт става толкова голяма, че печели поръчка да доставя униформите на войниците от Конфедерацията по време на Американската гражданска война.

9. Сам Уолтън  (1918-1992)

Състояние към 2018 г.: 100.0 млрд. долара
Източник на богатство: Walmart
Място на раждане: Кингфишер, Оклахома

Walmart е най-голямата верига физически магазини за търговия на дребно в САЩ, а успехите на компанията и до днес до голяма степен се дължат на влиянието на нейния основател Сам Уолтън. Той първоначално започва като управител на един магазин в Арканзас, след което достига до 15.

След като влиза в спор с ръководството на веригата, Уолтън решава да отвори собствени магазини. Първият Wal-Mart отваря врати през 1962 г., а до 1976 г. стойността на компанията вече достига над 176 млн. долара.

8. Стивън ван Ренселер  (1764-1839)

Състояние към 2018 г.: 101.0 млрд. долара
Източник на богатство: наследство, имоти
Място на раждане: Ню Йорк

Стивън ван Ренселер е роден в много богато семейство. Неговият баща умира, когато той е едва на 5 г. и му завещава много земя и други активи. Стивън ван Ренселер решава да отдава под наем по-голяма част от имотите си, като се смята, че на определен етап е имал 100 000 наематели.

7. Андрю Карнеги (1835-1919)

Състояние към 2018 г.: 101.0 млрд. долара
Източник на богатство: Carnegie Steel Company
Място на раждане: Дънфърмлин, Шотландия

Във времената, когато се е строяла значителна част от новата транспортна инфраструктура на САЩ, компанията на Андрю Карнеги доставяла необходимата за всичко това стомана. През 1901 г. Карнеги продава компанията си за 200 млн. долара и се концентрира върху филантропската си дейност. Негови думи са “човек, който умира богат, умира опозорен.”

6. Ричард Мелън (1858-1933)

Състояние към 2018 г.: 103.0 млрд. долара
Източник на богатство: банково дело
Място на раждане: Питсбърг, Пенсилвания

През 1882 г. Ричард Мелън и неговият брат Андрю поемат управлението на банка, ръководена от техния баща. Двамата също така печелят пари от стоманодобивната и въгледобивната индустрии, както и от зараждащия се железопътен бизнес.

Андрю впоследствие влиза в политиката, като става финансов министър, докато Ричард остава в частния сектор.

11-те най-богати фамилии в светаДокато по-голяма част от хората живеят от заплата до заплата или още по-лошо, по света има хора, които са не просто богати, а имат повече пари, отколкото бихме могли да си представим

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg