Най-богатият човек в Азия купува хотел в Ню Йорк за близо 100 млн. долара

4128
Най-богатият човек в Азия купува хотел в Ню Йорк за близо 100 млн. долара

© Instagram.com/mo_newyork

Най-богатият човек в Азия Мукеш Амбани е придобил контролен пакет в хотел Mandarin Oriental в Ню Йорк срещу малко над 98 млн. долара.

Компанията на Амбани Reliance Industries обяви, че е придобила регистрираната на Каймановите острови компания майка на хотела, която е контролирана от Corporation of Dubai, която индиректно притежава 73.4-процентен дял в хотела.

Сделката се очаква да бъде финализирана до края на март. От Reliance обявиха, че планират да придобият и останалата част от собствеността при същата оценка, ако другите собственици на хотела изберат също да продадат своите акции.


Investment Corporation of Dubai придобива сградата през 2015 г. Към миналия март Mandarin Oriental Hotel Group все още е притежавала 25-процентен дял, според последния финансов отчет на компанията.

Платените от Амбани 98.2 млн. долара са доста изгодна цена. В доклад за акционерите от 2007 г. Mandarin Oriental информира, че хотелът се оценява на 340 млн. долара.

Подобно на повечето хотели, Mandarin Oriental беше засегнат сериозно от пандемията от COVID-19. В уведомление до борсата от Reliance казват, че нюйоркският хотел е генерирал едва 15 млн. долара за цялата 2020 г., в сравнение със 115 млн. и 113 млн. през 2018 и 2019 г., респективно.

Легендарният хотел, който се намира близо до Сентрал парк, e ключова придобивка за Reliance.

Компанията на Амбани е по-известна с бизнеса си в сферите на енергетиката, търговията на дребно и технологичния сектор, но иска да разширява и портфейла си в сферата на хотелиерския бизнес, който вече включва малък, но увеличаващ се брой луксозни имоти в Индия, Великобритания и на други места.

Reliance в момента има дял във веригата петзвездни хотели в Индия и шест други държави Oberoi Hotels, както и в английския къnтри клуб Stoke Park.

Амбани „пазарува“ сериозно по време на пандемията в преследване на целта си да превърне Reliance в следващия голям световен технологичен гигант.

Най-богатият човек в Азия купи легендарно имение в Англия за 79 млн. долараReliance Industries продължава да разраства портфейла си от активи в сферата на туризма

Неговото лично състояние също се увеличи в последните месеци до 92.9 млрд. долара, което го прави най-богатия човек в Индия и единадесетия най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg