Най-добрите градове за студенти в света

12081
Най-добрите градове за студенти в света

© Pixabay.com

Монреал беше определен за най-добрия град в света за студенти, съобщава ВВС.

В международната класация на университетските градове Париж губи първото си място за първи път от четири години. Канадският град оглавява класацията QS Best Student Cities, производна на ежегодната класация QS World University Rankings.

Това поставя Канада на добри позиции за привличане на по-голям дял от доходоносния пазар на международните студенти, особено ако се появят опасения за промени в правилата за влизане в САЩ при управлението на Доналд Тръмп.

Канадският град има предимството да предлага курсове на два от най-популярните международни езика - университети, преподаващи на английски, като университета МакГил, и университети, преподаващи на френски, като Квебекският университет в Монреал.

За да попадне един град в класацията, той трябва да има население от поне 250 000 души и да има поне два университета в World University Rankings.

Алтернативни страни

Класацията се основава на редица критерии, като качество на университетите, удобства за студентите, достъпност, привлекателност на града за студентите, достъп до работодатели, международен характер на града, равнища на толерантност, замърсяване и безопасност.

Топ 10 на университетите с най-много чуждестранни студентиПървите две места са за висши училища в Швейцария

Канада получава висока оценка по привлекателност за международните студенти, като Монреал е поставен на първо място, Ванкувър - на десето, а Торонто - на 11-о място.

Бен Соутър, ръководител на QS Intelligence Unit, която изготвя класацията, прогнозира, че нарастващата популярност на Канада ще бъде част от увеличаването на „алтернативите спрямо традиционно доминиращите дестинации за обучение в Европа и Северна Америка“. Според него Канада ще бъде голям играч.

Северноамериканската страна може да привлича студенти от САЩ, а Великобритания може да загуби студенти за сметка на Ирландия, Холандия и скандинавските страни, допълва Соутър. Говорителка на Монреал казва, че в града вече е регистрирано нарастване на международните студенти с голямо увеличение на младежите от Китай, Индия, Франция и Иран.

Лондон запазва силни позиции

Данни на отделите за прием на студенти на британските университети вече показаха спад със 7%на молбите от младежи, идващи от държави членки на ЕС. Университетите на Острова се опасяваха, че негативните последици от Брекзит ще направят Великобритания не толкова привлекателна за чуждестранните студенти.

Но в класацията тази година няма признаци за негативни последици върху Лондон, който се изкачва от пето на трето място. Лондон и Париж са в топ три на най-добрите места за учене, тъй като предлагат богати културни и академични преживявания.

Заедно с Бостън, където се намират Харвард, Масачузетският технологичен институт и Бостънският университет, Лондон и Париж заемат високи позиции благодарение на силата и броя на топ университетите си.

Свличането на Париж от първо на второ място се дължи на повишаването на разходите и загубата на привлекателност, включително заради намаляването на сигурността. Соутър обаче отхвърля връзката с терористичните атентати във френската столица, като заявява, че когато студентите са анкетирани, само няколко града са определени като по-привлекателни от Париж.

Според него студентите не приемат, че съществуват градове с нулев риск, независимо дали става въпрос за Бостън, Берлин или Париж, които запазват привлекателността си.

Освен Канада, единствената друга държава с два университета в топ десет е Германия с Берлин и Мюнхен. Това отразява финансовите предимства на страната за чуждестранните студенти, които не трябва да плащат никакви такси за обучение.

Най-достъпните градове по разходи за живот са Куала Лумпур в Малайзия и Сурабая в Индонезия. Стокхолм в Швеция и Ню Йорк в САЩ са най-скъпите. Азиатските страни, особено Китай и Индия, предлагат най-много чуждестранни студенти. Но азиатските държави се превръщат и в голям магнит за привличане на чуждестранни студенти с пет града в топ 20, начело със Сеул, който се изкачва до четвъртото място.

Шанхай е най-висококласираният китайски град на 25-о място, а Мумбай е най-добре представилият се индийски град на 85-о място.

Конкуренцията по привличането на международни студенти е голям бизнес. САЩ остават най-големия пазар, като за първи път в американските университети има над един милион студенти, само от Китай те са 330 000. Смята се, че тези студенти носят на американската икономика близо 36 млрд. долара.

Топ 10 на най-добрите градове за студентите:

1. Монреал

2. Париж

3. Лондон

4. Сеул

5. Мелбърн

6. Берлин

7. Токио

8. Бостън

9. Мюнхен

10. Ванкувър

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg