Жорж Бернардини в продължение на много години управлява луксозна верига за захарни изделия и е автор на книгата "Шоколадов тестер".

Монументалният му труд спестява много стомашни болки на любителите на шоколада, тъй като това е първата своеобразна цялостна класация за шоколади.

От wanted.de се свързаха с Бернардини, който им сподели кои са марките, които произвеждат най-добрите шоколадови изделия:

Най-добър черен шоколад

Domori: Chuao 70% - 97.60 точки: кадифен крем на върха и едва доловимо сладък мед с финални нотки на сушени плодове. Ароматите се усещат и дълго след хранене. 25 грама струват около четири евро.

Най-добър черен шоколад (рафиниран)

William Dean: Fruits & Filberts - 95.10 точки: изглежда като доста обикновен шоколад, докато не го опитате. Висококачествените карамелизирани лешници, златните стафиди и черешите създават прекрасна хармония. Цената му е четири евро.

Най-добър млечен шоколад

Zotter: Labooko Nicaragua 50 % - 96.40 точки: млечен шоколад с висок процент на какао. Сензационен синтез, не твърде сладък, леко тръпчив, кремав, плътен, с много какаов характер, но в същото време достатъчно млечен. 70-грамовото блокче струва 3.25 евро.

Най-добър бял шоколад

Vivani & Björnsted: бял ванилов шоколад - 92.80 точки: с прясна бърбън-ванилия, която също е и видима. Много млечен крем с изключително приятен аромат на мляко и ванилия. Напомня на пресен яйчен крем на баба. Вкусов профил: сметана, мляко, крем карамел, ванилия. 100 грама струват около две евро.

Най-добър бял шоколад (рафиниран)

Vestri: Girone dei Golosi Bianco Pistacchi - 96.25 точки: изкусителен бял шоколад с шам фъстък. Мека текстура и много препечени шам фъстъци, които не позволяват вкусът да стане твърде сладък. Цената му е около 10 евро.

Най-добър нуга продукт

François Pralus - Barre Infernal Lait 45 % - 96.40 точки: 160-грамов съвършен нуга продукт. Мекият център, смесен с цели ядки, е заобиколен от тъмен млечен шоколад. Нугата се съчетава много добре с млечния шоколад. Цената му е около 13 евро.

Най-добро шоколадово блокче

Pierre Marcolini: Plaisir Five O‘Clock - 92.20 точки: тъмен млечен шоколад с карамелизирани бадеми. Ароматен, хрупкав, не твърде сладък, леко тръпчив и много висококачествен. Блокчето струва шест евро.

Най-добри шоколадови бонбони

Patrick Roger: Douceur - 97.50 точки: майсторско изделие. Френски бадеми, ръчно обелени и сварени, в съчетание с изискан италиански шам фъстък и малко захар за перфектната хармония. Обвити в тъмен висококачествен шоколад. 100 грама струват между 9 и 11 евро.

Най-добър млечен шоколад (рафиниран)

Michel Cluizel - Lait Éclats Caramel Beurre Salé - 94.60 точки: млечен шоколад с подсолени маслени карамелени парченца. Много добре направен, с изключително интересен карамелен вкус. Въпреки добавения карамел, не е твърде сладък.

Ето и един шоколад за мазохисти: чили-бомбата Lillie Belle Farms от САЩ.

Над 2700 шоколадов продукта на 271 марки намериха своето място в книгата "Шоколадов тестер", която е 730 страници.

Успехът на книгата не е изненадващ, тъй като зад сладкаря седи дълга и много успешна история в сладкарския бизнес.

А ето и основата на всички шоколадови продукти: какаовият плод.