Най-добрите страни за имигранти в света

13783
Най-добрите страни за имигранти в света

© Pixabay

Нова класация на най-добрите страни за имигранти поставя Швеция на челното място, като малко след нея се нареждат Канада, Швейцария, Австралия и Германия. САЩ - страна, която до голяма степен е основана на масовата имиграция, заема седмата позиция.

От изданието U.S. News and World Report, което изготвя класацията, са взели предвид индикатори, като икономическа стабилност, равенство при доходите и трудови пазари, за да подредят държавите, използвайки проучване сред над 21 000 бизнес лидери и други участници.

Авторите на класацията също така споделят, че са използвали данни от Световната банка и ООН за броя на имигрантите в различните страни, както и средствата, които те изпращат обратно в родните си държави.

Класацията на най-добрите страни за имигранти е част от по-голям проект на U.S. News and World Report, стартирал през миналата година, който се опитва да определи “най-добрите” страни в света по същия начин, както изданието класира университети, болници и автомобили.

Швеция се превърна в популярна дестинация за бежанци от Африка и Близкия изток през последните няколко години, приемайки повече бежанци на глава от населението от всяка друга държава в разгара на мигрантския приток през 2015 г.

Макар че класацията на U.S. News не е проектирана така, че да разглежда конкретно бежанците или получаването на политическо убежище, в нея има индикатори, свързани с тези въпроси.

Швеция не е единствената скандинавска държава, която се справя добре в това онтошение. Норвегия, Финландия и Дания също заемат места сред челните 10 в класацията, което до голяма степен се дължи на благоприятните възприятия за техните икономики и ангажимент към равенство при доходите.

Други страни, като Канада и Швейцария, получават положителни оценки не само заради техните икономики, но и заради мерките за интеграция на имигрантите, като езикови курсове.

Макар че САЩ се нарежда на високо място в класацията заради големите суми пари, които имигрантите връщат в родните си държави, от U.S. News отбелязват, че страната губи места в класацията заради икономическото неравенство.

Най-добрата страна за живот в света се нуждае от умни чужденциЗаконите в Дания обаче не са особено благоприятни за чужденците

Въпреки силната си икономика, Великобритания се нарежда още по-назад – на 17-а позиция, защото имиграционната политика на страната облагодетелства собствените й граждани. От U.S. News отбелязват, че това е една от едва шестте страни, които водят подобна политика, като сред тях са още Саудитска Арабия и Мианмар.

Като цяло европейските и сверноамериканските държави се нареждат по-високо в класацията, въпреки че някои европейски държави — най-вече Сърбия (68) и Чехия (50), се нареждат доста по-назад.

Най-високо класираната близкоизточна държава е Обенинените арабски емирства, която заема 15-а позиция, докато най-предно класираната азиатска държава е Сингапур (18). Бразилия е най-високо класираната южноамериканска държава, нареждайки се на 32-а позиция, докато Южна Африка заема най-предна позиция сред африканските държави - 45.

Общо 80 държави са включени в класацията. Кения се нарежда последна, предхождана от Гватемала и Тунис. България се нарежда в средата на класацията, заемайки 40-о място. След нас на 41-во място е Мексико, а на 42-о Турция.

Ето и кои са 10-те най-добри държави за имигранти:

10. Дания
9. Финландия
8. Холандия
7. САЩ
6. Норвегия
5. Германия
4. Австралия
3. Швейцария
2. Канада
1. Швеция

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg