Най-красивите джамии в света

12139
Най-красивите джамии в света

Архитектурните и орнаментални елементи и теми отличават ислямската архитектура от всички останали, а всеки регион има свои специфични детайли.

Джамиите са се превърнали в символ на тази религия, а с великолепието си те пленяват не само посетителите, но и любителите на историята и архитектурата.

Вижте кои са десетте най-красиви джамии по целия свят.

Голямата джамия в Париж (Франция)

Голямата джамия в Париж е основана през 1926 г. в петия район на града. Сградата е проектирана в стил Neo-Mudéjar и препраща към архитектурните традиции на Испания и Северна Африка.


Джамия Шейх Лотфола (Исфахан, Иран)

Завършена през 1618 или 1619 г., джамията Шейх Лотфола е построена като частно място за поклонение и се състои от една куполна камера. Вътрешността и външността на джамията са покрити с изящни плочка, а 16-те прозореца, които обграждат куполния таван, позволяват на светлината да влиза.

Куполът на скалата (Йерусалим)

Куполът на Йерусалимската скала е построен в края на VII в и се смята за една от най-важните джамии в света и третия най-свещен обект в исляма. Структурата е построена на платформата, известна като благородното светилище или храмов хълм, което се счита за мястото, където пророк Мохамед започва пътуване до небето.

Изящни мозайки и мраморна облицовка украсяват интериора и екстериора, а надписът Kufic с дължина 780 фута обгръща вътрешността на купола.

Джамия Qawawiyyin (Фес, Мароко)

В началото малко квартално място за поклонение, джамията е разширявана и украсявана в продължение на повече от хиляда години. Съдът на лъвовете, видян тук, е добавен през втората половина на XIV век и разполага с мраморен фонтан, лежащ на 12 издълбани лъва.

Масджид и Насир ал Мулк (Шираз, Иран)

Известна като Розовата джамия, Маджид-и Насир ал-Мълк в Шираз демонстрира изящна и пищна украса - черта, често срещана в джамиите от края на 19 век. Дизайнът се отличава с цветни керемида, а минаретата напомнят на камбанариите в Европа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg