Най-мирните държави в света

3273
Най-мирните държави в света

Всеки човек мечтае да живее в мир и спокойствие – за семейството и за себе си.

Факт е, че по света има много конфликти и милиони хора са в постоянен страх и дебнеща ги заплаха.

Но за щастие, съществуват и места, които са истински оазис на спокойствието. 

Институтът за икономика и мир публикува 13-ото издание на Global Peace Index (GPI), който класира 163 независими държави и територии според тяхното ниво на мир. Използвайки 23 качествени и количествени показателя, докладът се фокусира върху обществената безопасност и сигурност; степента на продължаващия вътрешен и международен конфликт; и степента на милитаризация.

Добрата новина - тази година се наблюдава леко раздвижване в топ 20, което засяга особено региона на Русия и Евразия. Ето кои са 20-те най-спокойни държави в света:

20. Норвегия


Северното сияние, фиордите и арктическото небе са сред норвежките символи за красота и мир. Зелена, безопасна и известна като едно от най-щастливите места за живот, Норвегия може да се похвали с нисък процент на престъпност и голям брой електрически автомобили, плюс това е дом на полярни мечки и елени. 

18. Швеция

Качеството на живот в Швеция е много високо. Подобно на други скандинавски страни, тя има висококачествено здравеопазване, безплатно висше образование и добри пенсии. Освен това държавата предоставя субсидирани жилища и грижи за деца, а жителите на този скандинавски окръг имат достъп до чиста питейна вода.

18. Белгия

Белгия се изравни със Швеция на 18-ата позиция в света, като спечели три места от миналата година. Една от най-малките европейски държави, това е място, в което властват толерантност и дипломация. Белгия беше класирана на 18-о място в доклада за щастието в света, а това дали няма общо с шоколада и бирата?

17. Холандия

Когато човек мисли за Холандия, на ум му идват спокойни изображения на полета с лалета, вятърни мелници, пазари за сирене, дървени обувки и велосипеди. Класирането й под номер 17 в списъка с 163 страни има нещо общо със спада на престъпността.

Предпочитайки рехабилитацията пред наказанието, страната отчита намаляващ брой осъдени. Нейната толерантна политика за наркотици също допринася за ниския процент на престъпност.

16. Малайзия

Малайзийците предпочитат да живеят в мир, въпреки различните религии и учения в страната. За разлика от Филипините, които бяха класирани като най-малко мирната страна в региона, тук е място на хармония, където щастливо съжителстват малайци, индийци, китайци и различни етнически групи. Разнообразната география включва коралови рифове, сурови планини, небостъргачи и тропически гори.

15. Бутан

Бутан отчита най-голямо подобрение от всички страни в топ 20, като се е изкачва с 43 места през последните 12 години, според проучването. Страната е богата на светилища, посветени на миролюбивия будизъм, има закони, забраняващи прекомерния туризъм и отдава голямо значение на щастието.

Според доклада „Бутан и Пакистан са сред 25-те страни с най-голям спад на процента на убийствата през миналата година.“

14. Финландия

Буйните зелени гори, Балтийските острови и сините езера обхващат пейзажа на Финландия, където се намират 40 национални парка, които можете да посетите безплатно. Природата, ежедневното практикуване на сауна култура и спокойствието допринасят за усещането за мир тук.

13. Австралия

Според доклада „Австралия пада с едно място в индекса поради увеличаване на милитаризацията, а именно внос на оръжия, военни разходи, ядрени и тежки оръжия". Страна, известна със своите природни чудеса, богата аборигенска култура, плажове и винарни, Австралия може да се похвали с ниска гъстота на населението и дълга история на икономическа стабилност. 

12. Ирландия

Изумруденият остров може да се похвали със зелени пейзажи, дъги и добро финансово състояние на своите 4.85 милиона жители. Според Irish Mirror хората, които живеят в Ирландия, са „мили, забавни, услужливи и топли.“

11. Швейцария

Нация, известна със своя неутралитет, Швейцария има ниска безработица, квалифицирана работна сила и поддържа един от най-високите брутни вътрешни продукти на глава от населението. Страната може да се похвали с голям брой носители на Нобелова награда и производството на регистрирани патенти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg