Най-необичайните езици в света

1046
Най-необичайните езици в света

© Pixabay

Има много езици по света, оцелели само в изключително малки общности.

Например, в Непал има език, в който няма дума за зелен, а в САЩ има такъв, който се говори свободно само от шест души.

Тези и много други необичайни езици са изследвани в завладяващата нова книга „Атласът на необичайните езици“ от Зоран Николич. Вижте някои от най-интригуващите разкрития от книгата, цитирани от Daily Mail.


Кусунда, Непал

Племето Кусунда живее сред буйна зелена тропическа гора в Централен Непал, но в езика му няма дума за зелено, разкрива Николич. Той обяснява, че това може да се дължи на факта, че зеленината е навсякъде, „така че нямат нужда да описват очевидното“.

Авторът продължава: „Някои езиковеди смятат, че езиците Кусунда, Бурушаски, Нихали и Веда са сред последните останки от архаични езици, говорени на индийския субконтинент преди миграцията на индоевропейски и китайско-тибетски народи.“ Днес само няколко селски старейшини владеят езика кусунда и той е на ръба на изчезването.

Хай Тайдер, Северна Каролина

В Северна Каролина има около 200 души, които говорят стар диалект на американски английски, известен като High Tider, Hoi Toider или Ocracoke Brogue. Те обитават Аутър Банкс - поредица от бариерни острови с местно население, което във вековна изолация развива местен диалект, звучащ малко като ирландски или австралийски.

Броят на говорещите го обаче няма голям шанс да нарасне поради все по-големия брой туристи и влиянието на стандартния американски английски в електронните медии.

Езици "Цък", Африка и Австралия

Taa, или ǃXóõ, е един от малкото редки „цък“ езици*, говорими в Африка. В него има над 200 съгласни и гласни, обяснява Николич, в сравнение с по -малко от 45 в английския. Около 80% от думите на Taa започват с щракване, с '!' и други символи, представляващи този звук в писмена форма.

В езика има три числа - едно, две и три, а останалите са заимствани от други езици. Около 2500 души говорят Таа, като живеят предимно в граничната зона на Ботсвана и Намибия.

В Австралия също има "цък" език, наречен дамин, който е още по-рядък. Говори се в залива Карпентария, Северна Австралия. Той е единственият от тази група извън Африка, но се използва само церемониално. Постепенното възраждане на традициите на тези народи обаче дава известна надежда за разпространението му.

Чеджу, Южна Корея

Около 5000 жители на автономната южнокорейска провинция Чеджу говорят чеджу-мал, или „реч на чеджу“. Повечето корейци „имат големи трудности да разберат чеджу“, отчасти защото е свързан с японския.

Районът е обитаван от говорещи японски до 15 век. Когато корейците се заселват на него през 15 и 16 век, езикът на предишното население е потиснат, макар и не преди да е повлиял на този на корейските имигранти, създавайки нов език. 

Мориори, Острови Чатъм, Нова Зеландия

На около 800 км източно от Нова Зеландия се намира архипелагът Чатъм, дом на диалекта мориори. Говорещите го са от маорски произход, като техните предци са се заселили на островите Чатъм около 1500 г. Те създават нов език и начин на живот, основан на пацифизма.

Въпреки това, в средата на 19 век група от 900 маори пристига на отдалечения остров, убива редица негови жители и забранява езика им. Днес мориори официално е мъртъв език, но напоследък се предприемат усилия за неговото възраждане - направен е речник и списък с познати думи, а приложение за смартфон има за цел да насърчи младите хора да започнат да изучават езика на техните предци.

Пукапука, Острови Кук

500-те души, които живеят на отдалечения тихоокеански атол Пукапука, говорят свой собствен език, който се преподава в островното училище от 80-те години на миналия век. В него съществуват думи само за четири цвята - бяло, черно, червено и комбинация от жълто, синьо и зелено.

Имената на тези цветове, всъщност, идват от слоевете в корените на растението таро - основният източник на храна за островитяните. В останалата част от островите Кук се говори английски и маорски.

Питкерн, остров Питкерн и остров Норфолк

Всичките 50 жители на остров Питкерн говорят основния му език - питкерн. Тази смесица от английски и таитянски се преподава в единственото училище на острова, който е известен с това, че е заселен от моряците от кораба Bounty.

Той отплава в края на 18 век от Англия за Таити с мисия да транспортира разсад от хлебни дървета от острова до Ямайка. На борда обаче избухва бунт, като корабът е връща в Таити и от него слизат 16 моряци. Но девет членове на екипажа, заедно с 13 таитянки и шестима местни мъже, продължават на изток към остров Питкерн. Така се появява нов език.

Ефдалиан, Швеция

Един от най-необичайните диалекти в Швеция е елфдалийският език. Това е „може би най-архаичният от всички скандинавски езици“, като се е отделил от староскандинавския през 8 век, според Николич. Говорят го само 7000 жители на отдалечения град Алвдален в Централна Швеция.

Езикът е поставен в центъра на вниманието през 2015 г., когато моделът София Хелквист сключи брак с принц Карл Филип, четвърти по ред в линията за наследяване на шведския трон. Баба й е от Алвдален, като тя е прекарала голяма част от младостта си там, въпреки че не говори родния си език.

Натчес, САЩ

Има „най-малко шест души“, които говорят свободно натчес - език, спасен от изчезване. Официално е обявен за изчезнал през 1957 г., когато умира и последният човек, който го говори свободно - Нанси Рейвън. Въпреки това, достатъчна част от езика е записана на хартия, поставена във восъчен цилиндър.

Народът Натчез е последният потомък на културата на Мисисипи, която е съществувала в долината на Мисисипи от IX до XVI век. Град Натчес е първата столица на щата Мисисипи.

Зуни, САЩ

В Ню Мексико се намира град Зуни, който има 6500 жители. Около 95% от тях са членове на племето Зуни - народ, който говори езика, известен на местно ниво като Shiwi'ma. Зуни е проследен 7000 години назад, като днес той се говори от около 9500 души - в града и околностите му, както и в малка област в Аризона.

Зуни се използва редовно в домакинства, религиозни церемонии, по радиото и на събранията на племенния съвет. Фактът, че няколко основни и средни училища са под контрола на самото племе зуни дава надежда за бъдещето му.

Абиномн, Индонезия

Говори се само от 50-ина души в село, разположено дълбоко в горите на северната част на индонезийския Папуа, до река Таритату. За него се знае наистина малко, като е  на ръба на изчезване.

Селото, в което мъжете и жените наистина говорят на различни езициКазват, че мъжете са от Марс, а жените от Венера
 

Баски, Франция и Испания

Земята на баските обхваща области в Северна Испания и Югозападна Франция, а баският вероятно е най-старият жив европейски език. Няма общопризната теза от къде са се появили баските, като се смята, че техните предци са дошли от Северна Африка преди повече от 15 000 години, въпреки че може да са произлезли и от Кавказ.

Единственият установен факт е, че този език „е напълно изолиран от всички известни живи и изчезнали езици, като е и единственият оцелял палеоевропейски език. Земята на баските има население от около три милиона, от които около 700 000 говорят баски.

Сери, Мексико

"Нещото, което стои там и пее." Така населението на тихоокеанския бряг на Мексико нарича радио. Или на техния език ziix haa tiij coos. А думата им за вестник? Hapaspoj cmatsj, което означава „хартия, която лъже“.

Населението на района наброява около 1000 души, като живее в два малки града на брега на Персийския залив - Пунта Чуека и Ел Десембок. Причината за странните описания на вестниците и радиото произтича от факта, че традиционно в езика сери нови думи се въвеждат много рядко.

* използващи цъкания като фонеми

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Въпрос
# 0
10:10 | 22 October 2021
Откога Мексико е богата на нефт страна, та да е на брега на "Персийския залив"!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg