Най-нещастните икономики в света през 2019 г.

1883
Най-нещастните икономики в света през 2019 г.

© Pixabay; Каракас

Инфлацията, която се очаква да достигне невероятните 8 млн. процента тази година, донесе на Венецуала титлата най-нещастна икономика в света.

Изпитващата сериозни затруднения южноамериканска нация оглави за пета поредна година индекса на най-нещастните икономики на Bloomberg, който отразява инфлацията и безработицата в 62 държави.

Венецуела и още няколко други страни в групата на “най-нещастните икономики” водят самотна битка с високите нива на инфлация и безработица.

Икономистите в повечето останали страни са изправени пред по-различно предизвикателство тази година – коварната комбинация от прокрадваща се инфлация и по-ниска безработица, която усложнява разчитането на данните за икономическото здраве и предприемането на адекватни мерки.


Тайланд отново грабна титлата на „най-малко нещастна“ икономика, въпреки че уникалният начин на правителството за отчитане на безработицата прави постижението не толкова забележително, колкото изкачването на Швейцария до второто място, докато Сингапур успява да се задържи в тройката на най-малко нещастните икономики.

САЩ се придвижва с шест места напред - до 13-ата позиция, докато Великобритания бележи прогрес с четири места, до 16-ата най-малко нещастна икономика.

Индексът на най-нещастните икономики на Bloomberg разчита на отдавнашната концепция, че ниската инфлация и безработица като цяло показват колко добре жителите на дадена страна би трябвало да се чувстват.

Тазгодишните резултати се базират на проучвания на Bloomberg сред икономисти, докато в предходните години отразяват реални данни.

Понякога, разбира се, ниският резултат може да е подвеждащ във всяка от категориите. Трайно ниските цени може да са признак за слабо търсене, а прекално ниската безработица ограничава работниците, които искат да сменят работата си с по-добра, например.

Венецуелското правителство не е изнасяло икономически данни от 2016 г. Оценките на анализатори се различават значително от индекса на Bloomberg „Кафе с мляко“, според който инфлацията в страната в момента е 219 900%.

Снимка: Bloomberg

Тенденцията при ръста на цените в индекса представлява промяна, в сравнение с миналата година, когато опасенията от нарастващата инфлация повишиха резултатите на много от страните.

Икономистите, участвали в проучването на Bloomberg, прогнозират, че инфлацията в близо половината от 62-те държави ще е по-ниска, в сравнение с 2018 г. В същото време в повечето от страните се очаква безработицата да намалее.

Колебанията на пазарите от 2018 г. променят мнението на централните банкери по света. Развиващите се пазари, които побързаха да затегнат паричната си политика през миналата година в условията на по-скъп долар и пълзяща нагоре инфлация, отчетоха вълна от решения, насочени към по-предпазлива политика от началото на 2019 г.

Международният валутен фонд е сред институциите, които нееднократно занижиха прогнозите си за представянето на световната икономика тази година.

Влошаването на резултата на Русия, която пада със 17 места, до 17-ата най-нещастна икономика, се дължи на прогнозите за по-високи цени и стагнация при безработицата. Скок в инфлацията през миналия месец усложни плановете за облекчаване на паричната политика.

Богатите деца на Венецуела: пир по време на чумаДецата на социалистическият елит не знаят какво е нищета


В тази негативна класация към Венецуела се присъединяват Аржентина, Южна Африка, Турция, Гърция и Украйна – всяка от тези държави запазва мястото си от миналата година, което е индикатор за неспособността им да ограничат ръста на цените и да върнат хората на работа.

От положителната страна на класацията е Сингапур, която въпреки че пада с едно място е третата най-малко нещастна икономика в света.

Понякога обаче резултатът “най-малко нещастен“ не е това, което звучи. Класирането на Япония в Топ 5 (3) е отражение на намаляващото търсене, което затруднява борбата на страна с демографската криза и търговските проблеми.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg