Най- пристрастяващите и най- непристрастяващите храни

6275
Най- пристрастяващите и най- непристрастяващите храни

Защо, когато огладнеем, ни е най-лесно да посегнем към храни като пицата, шоколада и сладоледа? Краткият отговор гласи: вероятно сте тайно пристрастени към тях, казва ново проучване, публикавано в списание PLOS One. Е, разбира се, и заради факта, че са вкусни.

Изследователи от университета в Мичиган анкетираха повече от 500 души. Те измериха предпочитанията им с помощта на скалата за пристрастеност към храна Йейл. В нея присъстват 35 храни. Оценка 1 означава, че хранителният продукт не е проблемен, а оценка 7 - че е изключително проблемен.

След проучване на оценките на анкетираните учените забелязват модел - участниците по-често определят като пристрастяващи храните, които са преработени и съдържат повече мазнини - като пица и чипс.


Според Джаклин Ландън, специалист по хранене, няма нищо необичайно и нелогично в оценките на хората. "Преработените храни повишават нивата на захарта в кръвта по-бързо и като резултат се стимулира пристрастяването към тях".

Вижте още: Каква вредна храна ядат в различните държави по света

Представяме ви топ 10 на най-пристрастяващите храни:

1. Пица 4.01

2. Шоколад: 3.73

3. Чипсове: 3.73

4. Бисквити: 3.71

5. Сладолед: 3.68

6. Пържени картофки: 3.60

7. Чийзбургер: 3.51

8. Сода: 3.29

9. Торта: 3.26

10. Сирене: 3.22

Най-слабо пристрастяващите храни:

1. Краставици: 1.53

2. Моркови: 1.60

3. Бобови изделия: 1.63

4. Ябълки: 1.66

5. Кафяв ориз: 1.74

6. Броколи: 1.74

7. Банани: 1.77

8. Сьомга: 1.84

9. Царевица: 1.87

10. Ягоди: 1.88

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg