Най-редките скъпоценни камъни в света

4671
Най-редките скъпоценни камъни в света

Скъпоценните камъни винаги са пленявали въображението на хората, дори преди да се развие науката гемология. Древните гърци са смятали диамантите за сълзите на божествата, римляните са ги тълкували като парчета от падащи звезди.

В наши дни е по-вероятно резултатите от търга да определят стойността на скъпоценния камък, отколкото старите суеверия. Въпреки това, дори да е лесно да се определи цена за рядък камък, неговата реална стойност се определя от нещо повече от търсене и предлагане.

Какво определя стойността на един скъпоценен камък?

Стойността на някои скъпоценни камъни може да се обясни и с психологическите връзки, които установяваме с техния цвят. Писателката и гемолог Антоанета Матлинс твърди, че сините бижута отдавна са свързани с небето и океана, пурпурните с любов и емоция, докато зелените кристали са свързани с благодарност и преданост.

Въпреки това съвременните гемолози разполагат с научни инструменти, за да определят точната стойност на кристалите – чистотата, шлифовката, цвета и карата на скъпоценния камък. Всяка характеристика, както и това колко рядък е камъка допринасят за общата му продажна цена.

Някои от най-ценните скъпоценни камъни в света са ценени заради своето наследство. Като културни обекти, те могат да въплъщават историятя, победите и вярванията на различни цивилизации.

Такъв е случаят със скъпоценните камъни в бляскавата и практически безценна британска Имперска корона. Тя е обсипана с почти 3 хиляди скъпоценни камъка, събирани през вековете от крале и кралици: 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда, 5 рубина.

Някои от тях са свързани с прочути моменти от историята на страната, което означава, че стойността им далеч надхвърля оценката им като скъпоценности.

В короната е враден 317-каратовият диамант Кулинан II, наричан понякога Втората Звезда на Африка. Той е изрязан от най-големия диамант, откриван някога. Подарен е на крал Едуард Седми за 66-я му рожден от правителството на колонията Трансваал, днес Република Южна Африка.

Най-старият скъпоценен камък в кралската колекция също е в короната - сапфир, който е носел на пръстена си през XI век английският крал Св. Едурад Изповедник. Монтиран е в центъра на кръста на върха на Имперската корона.

Кралица Елизабет Втора е имала слабост към внушителния червен камък - Рубинът на Черния принц. Смята се, че е носен по време на 100-годишната война от Хенри V в битката при Аженкур. Тогава английската армия разгромява числено превъзхождащата я френска армия южно от Кале и сражението става известно с превъзходството на дългите английски лъкове

Ето топ 20 на най-редките кристали в света

20. Падпарадша сапфир


19. Амолит

18. Жадеит

17. Пецотаит

16. Мусгравит

15. Параиба турмалин

14. Бенитоит

13. Червен берил

12. Йеремеевите

11. Ларимар

10. Грандидиерит

9. Пейнит

8. Кашмирски сапфир

7. Син гранат

6. Черен опал

5. Poudretteite

4. Александрит

3. Кралски демантоид

2. Танзанит

1. Таафеит

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg