Най-скъпите градове в света през 2020 г.

7152
Най-скъпите градове в света през 2020 г.

© Цюрих, снимка: Pixabay.com

Цюрих и Париж изместват Сингапур и Осака на върха на най-новата класация на най-скъпите градове в света.

Двата азиатски града преди това оформяха челната тройка в подреждането заедно с Хонконг.

Данните са от най-новия индекс на Economist Intelligence Unit за цената на живота, който показва как пандемията от коронавирус е засегнала цените на стоките и услугите в над 130 града по света към септевмри 2020 г.

Според класацията скокът на Цюрих и Париж до първото място, което те поделят заедно с Хонконг, се дължи на поскъпването на швейцарския франк и на еврото.


“Пандемията от COVID-19 доведе до поевтиняване на долара, докато западноевропейските и източноазиатските валути поскъпнаха спрямо щатската валута, което от своя страна промени цените на стоките и услугите,” казва Упасана Дът от EIU.

Ню Йорк е използван като базов град в индекса по отношение на цените.

“Азиатските градове традиционно доминираха в класацията през последните години, но пандемията размести подреждането през 2020 г.”

Цените в Сингапур, който сега е на четвъртото място, падат, заради отлива на чуждестранни работници, се казва в доклада.

Как COVID-19 промени класацията на най-добрите градове за живеене в света?Поради сериозността, с която COVID-19 засяга качеството на живот, резултатите от тазгодишната класация биха били изненадващи във всяка друга година

“Населението на града-държава намалява за първи път от 2003 г., търсенето се свива и вече има дефлация. Осака отчита сходни тенденции, като потребителските цени остават без промяна и японското правителство субсидира разходи, като обществен транспорт.”Осака, снимка: Pixabay.com

Осака поделя петото място в класацията с Тел Авив.

Ето и кои са най-скъпите градове в света:

1. Цюрих
1. Париж
1. Хонконг
4. Сингапур
5. Тел Авив
5. Осака
7. Женева
7. Ню Йорк
9. Копенхаген
9. Лос Анджелис

Цените на повечето стоки и услуги остава “почти без промяна” през последната година, но определени категории бяха засегнати заради кризата с COVID-19, според EIU.

Цените на продуктите от първа необходимост, като храна и вода, остават “устойчиви,” но слабото търсене води до рязък спад в цените на дрехите.

“Проблеми във връзка с веригите на доставки също оказват различен ефект върху различни стоки, повишавайки цените на търсените продукти, като компютри в някои градове,” се казва доклада.

Дът смята, че тези тенденции може да продължат и през 2021 г., тъй като разходите остават ограничени, което пък поставя цените под натиск.

"Много потребители ще предпочетат да основните продукти, домашното развлечение и по-бързия интернет достъп,” казва тя. “В същото време затрудненията при големите покупки, както и при дрехите и развлеченията извън дома, ще продължат.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg