Най-скъпите градове в света за чуждестранни служители през 2022 г.

963
Най-скъпите градове в света за чуждестранни служители през 2022 г.

© Pixabay.com

Хонконг беше обявен за най-скъпия град за живот и работа през 2022 г.

Това сочат данните от нова класация, която очертава ефекта от повишаващите се разходи за живот и влошаващите се макроикономически тенденции на пазара за чуждестранни служители.

Градът се изкачва с една позиция в класацията на Mercer за 2022 г., след като беше изместен до второто място от Ашхабад, Туркменистан, през 2021 г.

Това е четвъртият случай за последните пет години, в който азиатският финансов център е определян за най-скъпата локация за чуждестранни служители.

Изкачването на Хонконг в класацията се дължи основно на нарасналия инфлационен натиск, който повиши разходите за живот по цял свят. Междувременно, продължаващите ограничения заради COVID-19 и засилената политическа волатилност са повишили разходите за заплащане на служителите, които работят там, казва пред CNBC Винс Кродова, партньор в Mercer.


“Една от причините е имотният пазар,” казва Кордова, отбелязвайки, че желаното жилище е станало по-скъпо, което е повишило разходите на компаниите за чуждестранни служители.

“Друга част са разходите за стоки и услуги и политическата несигурност. Хората, които ще работят там, ще трябва да харчат повече средства, за да живеят добре,” казва той.

Градът се изкачи с 13 места в класацията на най-добрите градове за живот в света, която беше публикувана миналата седмица, на фона на загубата на политическа и финансова свобода, според авторите от EIU.

Виена отново е най-добрият град за обитаване в светаВ дъното на класацията са Дамаск, следван от Лагос, Триполи, Алжир и Карачи

Хонконг е азиатският представител в челната петица на класацията на Mercer, в която доминират швейцарските градове. Цюрих е вторият най-скъп град за работа и живот за чужденци, докато челната петица се допълва от Женева, Базел и Берн.

Кордова твърди, че това се дължи на скъпия швейцарски франк, който доскоро запазваше позиции спрямо поскъпващия щатски долар - основната валута, използвана в класация на Mercer.

Ежегодната класация на Mercer на най-скъпите градове за живот, която излиза за 28-ми път, има за цел да помага на компаниите и правителства да определят пакетите на заплащане на чуждестранните служители, като определя разходите за настаняване и съпоставя цените на стоките и услугите на местните пазари спрямо това колко биха стрували в Ню Йорк.

В тазгодишната класация са включени 227 града и са разгледани цените на над 200 артикула към март 2022 г. от различни категории, като храни, транспорт, жилища и лични грижи.

За ралзика от предишни години, в класацията за 2022 г. е взета предвид и дистанционната работа, която все повече компании използват като инструмент при определянето на гъвкавата си политика на работа.

“Една от последиците от пандемията беше тази концепция за работа отвсякъде, като повече служители се интересуват дали работодателите предлагат това,” казва Кордова.

Ето и кои са 10-те на-скъпи в света за чуждестранни служители, според Mercer:

1. Хонконг
2. Цюрих, Швейцария
3. Женева, Швейцария
4. Базел, Швейцария
5. Берн, Швейцария
6. Тел Авив, Израел
7. Ню Йорк, САЩ
8. Сингапур
9. Токио, Япония
10. Пекин, Китай

Анкара, Турция (227-о място), е най-евтиният град за чуждестранни служители в класацията на Mercer, следван от Бишкек, Киргистан (226), Душанбе, Таджикистан (225), Исламабад, Пакистан (224) и Карачи, Пакистан (223).

София e единственият български град, включен в класацията, като нашата столица се нарежда на 170-о място.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg