Най-скъпите породи кучета в света

6156
Най-скъпите породи кучета в света

© Getty Images / Фараонова хрътка

Кучето е най-добрият приятел на човека от опитомяването на вида преди между 19 и 32 хил. години. Процесът започва като начин за оцеляване – кучетата, чиито гени по онова време ги доближават повече до вълците, се справят по-добре с преследването на дивеч от човека, който от своя страна може да наклажда огън. 
 
Според археолози, хората и четириногите ловували заедно.
 
Кучетата обичали топлината на огнището, а предците ни – да споделят храната си със своите най-нови верни другари. 
 
Хиляди години по-късно представителите на вида са все така важна част от живота ни, но могат да бъдат и изключително скъпи в зависимост от породата. 
Производството на храна, медикаменти, играчки и въобще всичко, от което се нуждаят кучетата, расте от десетилетия. През 2021 г. само в САЩ това е индустрия за над 70 милиарда долара, пише изданието Street Insider, подготвило тази класация.   
 
1. Малтийска болонка
 
Средна цена: 10 000 долара
 
Произход: Малта
 
Малтийската болонка се отличава със своята дълга, бяла, копринена козина. Тя произхожда от отдавна изчезнала порода, обитавала Централното Средиземноморие.
 
Unsplash
 
Този вид болонки живеят до 15 години. Мъжките рядко надхвърлят 4 килограма и около 23 см височина. Размерът им обаче не ги прави по-малко безстрашни. Изключително игриви и любвеобилни, в Средновековието тези кучета били по-скоро придворни, отколкото ловджийски. 
 
2. Самоед 
 
Средна цена: 8000 долара
 
Произход: Сибир/Русия
 
Самоедът е много пухкаво, бяло или кремаво на цвят куче. То произхожда от породата „Западносибирска лайка“ – шпиц с гъста бяла козина, а името му – от коренното население на днешен Сибир, което отглеждало северни елени. 
 
Представителите на тази порода живеят около 12-13 години. Мъжките могат да достигнат 30 килограма. Самоедите имат силен стаден инстинкт, инати са, но и социални. Нуждаят се от много внимание, тъй като скуката събужда склонността им към пакости.


Unsplash

Породата се радва на огромна популярност и хиляди последователи в социалните мрежи. Хората обичат тези бели мечоци заради „усмивка“ им, която пасва идеално на техния жизнен, дружелюбен и игрив (а понякога и палав) характер. 
 
3. Малко лъвско куче
 
Средна цена: 8000 долара
 
Произход: Германия
 
Малкото лъвско куче възниква преди около половин хилядолетие. В някакъв момент породата е най-рядката в света, докато не отстъпва тази титла на португалското водно куче. Представителите ѝ са хипоалергенни, с продължителност на живота около 12-14 години. Имат игрив и дружелюбен нрав.  
 
Средна цена: 7000 долара
 
Произход: Тибет/Непал/Китай
 
Тибетският мастиф съществува отпреди Христа. Развъждан е, за да съжителства с номадите от Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал и да пази стадата им от едри хищници като вълци, мечки, росомахи, тигри и леопарди. 
 
Вероятно на произхода си древната порода дължи своята дълга и гъста козина. Тибетските мастифи могат да надвишат 70 килограма. Те са безстрашни и териториални, притежават силна воля, но и „мека“ страна. 

Pexels
 
Тези кучета са относително редки, поради което държат висока цена. През 2011 година китайски бизнесмен плати за представител на породата рекордните тогава 1,5 милиона долара. През 2014 г. друг мастиф бе продаден за близо 2 милиона долара.  
 
5. Йоркширски териер
 
Средна цена: 7000 долара
 
Произход: Великобритания
 
Йоркширският териер е интелигентно и – въпреки малките си размери, безстрашно куче. Появява се през XIX век в Йоркшир, Англия. Отличава се с копринено гладка козина и продължителност на живота до 16 години. 
 
Породата е шестата най-разпространена в света и е важен фактор в развитието на други в своя клас, сред които австралийския копринен териер. 
 
Средна цена: 6500 долара
 
Произход: Малта
 
Фараоновата хрътка произхожда от Малтийските острови, където е развъждана за лов на зайци. На езика на коренното население нейното името означава „куче на заека“. Предците на породата са преследвали газели редом до владетелите на Египет. 

Getty Images
 
Този вид хрътка съществува от поне 5000 години. Тя е интелигентна, подлежи на дресировка и живее между 11 и 14 години. Породата обикновено се разбира с други кучета, но има склонност да проявява агресия към представители на същия пол или по-дребни четириноги. „Фараоните“ са ловци по душа, затова не бива да съжителстват с котки, зайци и други по-малки животни.
 
7. Аляски маламут
 
Средна цена: 6500 долара
 
Произход: САЩ
 
Аляският маламут е едро работно куче, известно със своите сила и издръжливост на неблагоприятни условия и ниски температури. Породата е сходна на канадското ескимоско куче, гренландското куче, самоеда и сибирското хъски. 


Unsplash
 
Маламутите живеят между 10 и 12 години. Мъжките екземпляри могат да достигнат 45 килограма и 70 см височина. Тези кучета са лоялни компаньони. 
 
8. Папийон 
 
Средна цена: 6500 долара
 
Произход: Франция
 
Папийоните са нежни и дребни кученца, с тегло до пет килограма и продължителност на живота до 15 години. Макар да не са хипоалергенни, те са подходяща за семейства с деца.

Unsplash
 
Декоративната порода възниква във Франция, а името ѝ означава „пеперуда“ – заради характерните щръкнали уши с дълго окосмяване, които напомнят крилете на насекомото. Клепоухата разновидност на папийона се нарича „Фален“. 
 
9. Френски бретон шпаньол 
 
Средна цена: 6300 долара
 
Произход: Франция
 
Наричат френския бретон шпаньол „идеалното ловджийско куче“. Първоначално го развъждат за лов на птици, затова – макар и причислен към шпаньолите, по качества прилича повече на пойнтерите и сетерите. 
 
Представителите на породата тежат между 15 и 20 килограма и живеят около 14-15 години. На цвят могат да бъдат бели на множество ситни или по-малък брой едри цветни петна, както и трицветни. 
 
10: Ризеншнауцер
 
Средна цена: 5500 долара
 
Произход: Германия
 

Корените на ризеншнауцера могат да бъдат проследени до XVII век в Германия, където е развъждан за пазач. Този вид шнауцери живеят между 12 и 15 години. Отличават се с вълниста, обикновено черна козина. Достигат височина от 60 см. 
 
Ризеншнауцерите са хипоалергенни, интелигентни и лоялни към своите стопани, което ги прави подходящи семейни кучета. Силният им характер обаче изисква да бъдат социализирани отрано. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg