В Сърбия произвеждат най-скъпото сирене в света.

В специалния природен резерват Засавица край Сремска Митровица се произвежда сирене от магарешко мляко с невероятната цена 1000 евро за килограм, а преди няколко години беше получена информация, че в Лас Вегас за него са платили дори 3000 долара, твърди агенция РИНА.

Управителят на резервата Слободан Симич казва, че в Засавица се намира първата ферма за магарета на Балканите, в която в момента има около 250 животни, но само някои от тях дават достатъчно количество мляко.

Високата цена на сиренето се оправдава от факта, че за един килограм са необходими 25 литра мляко, а една магарица дава около 200 милилитра мляко дневно, посочва вестник Стандарт. Освен това производството на сиренето е много сложно, защото всичко се прави ръчно, обяснява Симич.

Сиренето се продава в опаковки по 50 грама. Има приятен вкус, а това, което го прави уникално, освен цената, е благотворното му действие върху здравето. Магарешкото мляко има ниска масленост и 60 пъти повече витамин С от обикновеното краве мляко.

Симич казва, че по всички параметри магарешкото мляко е идентично с майчиното мляко.

"Щом бебето може да го пие, значи то е силно, хранително и здравословно, има 50 процента повече протеини от кравето. Отлично е и като лек за кожата, срещу бронхит и астма при децата, против белодробни болести и възстановяване на организма след тежки операции.

Почти всички са чели, че в древността и прочутата Клеопатра е използвала магарешко мляко, за да запази младостта и красотата си", посочва Симич.

Британският принц Чарлз и съпругата му Камила са опитвали магарешкото сирене от Засавица, а BBC е заснел филм за него.

Фермата произвежда годишно около 100 килограма от този деликатес, който се продава по цял свят.