Най-слабо и най-гъстонаселените страни в света

27600
Най-слабо и най-гъстонаселените страни в света

© Pixabay.com

Мечтаете ли за спокойствие и самота при пътуванията си? Тогава планирайте следващата си почивка в някоя от тези страни.

По повод Световния ден на населението, вчера Daily Telegraph публикува десетте най-слабонаселени страни по брой хора на квадратен километър, използвайки данни на ООН.

Тези пътувания могат да означават разходка сред равнините на Монголия, обиколка на тропическите гори на Суринам или круиз сред големите фиорди на Гренландия.

1. Гренландия
Гъстота на населението: 0.0 души на квадратен километър

Гъстотата на населението на Гренландия официално е 0.0. Най-големият остров в света има около 56 000 жители, което населява площ от  2 175 600 кв. км.

Огромната земя, която е населявана от 4500 години, има планинско крайбрежие, дълги летни дни и сини фиордове. Посетете призрачния град Сколдунген, изоставен за сметка на по-достъпни селища през 1961 г.

2. Фолклендските острови

Гъстота на населението: 0.3 души на квадратен километър

Архипелагът в Патагонския шелф е населяван от едва 3000 души. Аржентина имаше териториални претенции към британската отвъдморска територия, но на референдум през 2013 г. населението гласува архипелагът да остане британски. Само 1517 души дадоха гласа си в подкрепа на аржентинско управление.

Това е специално, странно място и хората, които правят усилието да го посетят, след това се завръщат многократно. Столицата Стенли е прекрасна спирка при обиколката на морета, айсберги и срещи с пингвини.

Кръчмите, пощенската служба, катедралата, отличният музей и добрата храна означават, че престоят ви ще бъде не само странен, но и доста приятен.

3. МонголияГъстота на населението: 1.9 души на квадратен километър

Страна на широките степи, Монголия има население, съсредоточено в столицата Уланбатор, което е оставило огромни площи, населени само от малки номадски общности, застрашени от суровия климат, бурите и икономическите затруднения.

Посетителите са примамени от възможността да пояздят кон сред дива природа, да се полюбуват на пейзажите (страната има площ от 1.5 милиона кв. км) и шанса да отседнат в отдалечена юрта, за да усетят традиционния начин на живот на местните хора.

4. Западна Сахара

Гъстота на населението: 2.3 души на квадратен километър

Земата с площ от 266 000 кв. км е оспорвана територия между Мароко и Фронт Полисарио - подкрепяно от Алжир бунтовническо движение. Земята е предимно пустинна, богата на фосфати с допълнителни ресурси във формата на риболовни стопанства и възможност за добиване на петрол.

Британското външно министерство съветва да не се предприемат пътувания в радиус от 30 км север/запад и юг/изток от Берм - 2700-километрова стена, разделяща пустинята. В отдалечените области пък има риск от мини.

Спокойно можете да посетите района около най-големия град Лааюн, където живее по-голямата част от населението.

5. НамибияГъстота на населението: 2.9 души на квадратен километър

Плаващите дюни на тази южноафриканска страна заемат голяма част от площта й, въпреки че страната разполага и с богати на дивеч пасища, както и с полупустинно Централно плато. Топ атракциите са пустинята Калахари, Брегът на скелетите и Людериц - светъл пристанищен град със сгради в стил германско ар нуво от 20-и век.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg