Преди 53 години, на 20 април, първото бурканче с Nutella е продадено в пекарна в град Алба, Пиемонт. Не след дълго течният шоколад завладява цял свят.

Но необикновената, и донякъде противоречива, история на най-известния течен шоколад в света може да изненада дори заклетите му почитатели. Италианският вестник The Local разказва някои от най-странните факти за Nutella – от скромното й начало до световната й доминация.

Всичко започва като следвоенна „история за бедността“

Когато Микеле Фереро, син на сладкар от малък град, решава да тръгне по стъпките на баща си, началото му е повече от скромно.

Nutella може да се нарече „рецепта за строги ограничения“ – през 50-те години на миналия век, след Втората световна война, е въведената купонна система, а запасите от шоколад в Италия са оскъдни. Така че Фереро решил да добави към течния шоколад лешници, които били по-евтини и в по-големи количества от какаото.

„Всичко започва като история за бедността“,каза преди време италианският министър на икономическото развитие. Но комбинацията от лешници и шоколад се оказала истински хит.

50 години след продажбата на първото бурканче, създателят на Nutella беше обявен за най-богатия човек в Италия и 30-я най-богат в света в индекса Bloomberg Billionaires. След смъртта си Микеле Фереро остави имуществото си на вдовицата си Мария Франка Фисола, която в момента е най-богатият човек в Италия. Състоянието й се оценява на около 20 млрд. евро.

Ferrero International продължава да расте, без да е засегната от икономическата криза, която унищожи много компании в Италия. По последни данни от август 2016 г. компанията е постигнала печалба от 10.3 млрд. евро - растеж с 8.2% спрямо същия период на предишната година. Тя наистина завладя цял свят, а продуктите й могат да се открият в 170 страни.

Бурканчетата Nutella са познати в цял свят, но те въобще не приличат на първата партида. Фереро нарича първата версия Pasta Gianduja, кръстена на сходна рецепта от Торино. Тя първоначално се състои от солидни блокчета шоколад, а кремообразната версия, която става за намазване, се появява през 1951 г.

Колосални количества

Количеството Nutella, произведено за една година, тежи колкото Емпайър Стейт Билдинг, а лешниците, използвани в течния шоколад за две години, могат да запълнят кошница с размерите на Колизеума.

Течният шоколад за малко да предизвика дипломатически инцидент

Освен безбройни конфликти между съпрузи и съквартиранти за това кой е изял Nutella-та, безобидният на външен вид течен шоколад за малко да предизвика разрив между Италия и Франция.

През 2015 г. френският министър на екологията Сеголен Роаял заяви,че италианският течен шоколад не е безопасен за здравето на гражданите и вреди на планетата. „Трябва да спрем да ядем Nutella“, каза тя по телевизията.

Италианският колега на Роаял й отговори в Twitter да остави италианските продукти на мира и допълни, че смята да хапне филия с Nutella и да пие чай за вечеря.

Неподходящо име за деца

Колко обичате Nutella? Една френска двойка толкова много харесвала сладкото изкушение, че опитала да кръсти детето си на него, но молбата й била отхвърлена от съда. Според съдиите името Нутела щяло да навлече подигравки на детето, така че родителите трябвало да се примирят и да нарекат дъщеря си просто Ела.

В стъкленото бурканче се крият много повече съставки

Знаете за шоколада и лешниците, но в Nutella има много повече неща. Използваните съставки са захар, палмово масло, лешници (13%), какао (7.4%), обезмаслено мляко на прах (6.6%), суроватка, емулгатори: лецитин и ванилин.

Начинът, по който Ferrero използва двете основни съставки – лешниците и какаото, показва философията на цялата компания

Лешниците се отглеждат в Италия и Турция, а компанията инвестира и в развиващи се икономики в страни, като Грузия, Чили, Южна Африка и Австралия.

Какаото се произвежда главно в Западна Африка и Еквадор, а тъй като Ferrero използва почти 120 000 тона какаови зърна всяка година, тя подчертава значението на опазването на производството и на околната среда.

Поради тази причина тази година компанията се присъедини към Световната асоциация на какаото, която контролира устойчивото развитие и защитава правата на коренното население.