Най-странните фобии, които бихте могли да имате

2356
Най-странните фобии, които бихте могли да имате

В гръцката митология Деймос и Фобос са боговете на страха.

Деймос представлява ужас, а Фобос паника.

И докато страхът съществува от самата зора на човечеството, едва около 70-те години на миналия век англоговорящите започват да добавят „фобия“ в края на съществителните, за да означат „страх от“.

Фобиите обикновено се разделят на 3 категории. Специфичните, или прости фобии, са най-често срещаните и се задействат от конкретни обекти – например паяци. Има фобии, които съсредоточават страха в ситуация, в която няма лесно бягство без неудобство, като например пристъп на паника, когато сте в самолет.

Третият тип е социална фобия, която може да причини изключително безпокойство в обществени или социални ситуации и може да доведе до ниско самочувствие. Този трети тип може да причини много социални проблеми, като отпадане от училище и невъзможност да се сприятелите.

Ето някои от най-странните фобии, които бихте могли да имате:


Аблутофобия

Докато личната хигиена може да е нещо, с което се шегуваме, някои хора се страхуват от миене или къпане. Те буквално получават пристъпи на паника, когато се изправят пред душ или вана, а това води до самота, изолация и депресия.

Ергофобия

Форма на социална тревожност, ергофобията произлиза от гръцката дума ergo, което означава „работа“. Тя обикновено е резултат от някаква травма по-рано в живота. За щастие, може да се лекува чрез комбинация от терапия и лекарства за намаляване на тревожността. Това е може би една от най-разочароващите фобии за тези, които я нямат, тъй като често се разглежда като мързел.

Алодоксафобия

Може би най-широко уместната фобия (поне ако сте били в интернет напоследък) е алодоксафобията, която е страх от мнения. Считана за социална фобия, тя произлиза от гръцките думи за мнение (dox) и различно (ало).

Филофобия

Въпреки че пеперудите в стомаха често се свързват с любов, за някой с филофобия тези пеперуди са по-скоро като смъртоносни скорпиони, тъй като им е невъзможно да се влюбят или да имат близки отношения.

За съжаление, много хора от тази категория, в крайна сметка, водят живот на самота. Предполага се, че Елизабет I е страдала това. Идва от гръцката дума philia, която означава „братска любов“, но може да се преведе и като приятелство или обич.

Сомнифобия

Известно още като хипнофобия, това е необичайният страх от заспиване или сън. Често може да бъде резултат от това, че хората се чувстват така, сякаш губят контрол. Известно е също, че кошмарите са в основата на този страх. Думата идва от somini - латинската дума за сън. Могат да се приемат лекарства за подпомагане на съня и безпокойството, но те се справят само със симптомите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg