Най-застрашените от земетресения градове в света

3619
Най-застрашените от земетресения градове в света

Планетата Земя редовно е разтърсвана от земетресения.

Опасността от тях обаче не е разпределена равномерно по региони, да не говорим за способността на една нация да се справи с последиците от такова бедствие.

Всеки ден 283 милиона души са изложени на опасността да преживеят силно земетресение, в резултат на което да понесат щети или дори да загубят живота си.


Въпреки това, много от най-големите градове в света са построени на разломни линии, посочва World Atlas.

Ето шест града, в които трудните за прогнозиране земетресения изобщо не са толкова неочаквани.

Токио, Япония

Когато говорим за опасност от големи природни катастрофи, например речни наводнения, земетресения, бури и цунами, Токио оглавява класацията на най-застрашените градове. Но земетресенията са основната грижа на местните власти и жителите.

Столицата на Япония е разположена на Тихоокеанския огнен пръстен, заради което нейните 37 милиона обитатели са ежедневно застрашени от земетресения и други природни бедствия.

Огненият пръстен е тектонична плоча в Тихоокеанския басейн, отговорна за 90% от земетресенията и 81% от най-силните земетресения на планетата. Наред с активната си тектонична дейност, Япония е дом и на 452 вулкана, което я превръща в страната с най-разрушително географско местоположение по отношение на природните катастрофи.

Според Swiss Re 29.4 милиона жители на Токио ще бъдат изложени на риск при силно земетресение, а районът често е опустошаван и от мусони, цунамита и наводнения.

Стойността на работните дни, загубени заради природна катастрофа в Токио, би повлияла на международната икономика в по-голяма степен, отколкото в който и да е от другите градове по света, тъй като той е основен световен финансов център.

Най-страшните земетресения в човешката историяТрусовете, които променят историята

Джакарта, Индонезия

Джакарта, столицата на Индонезия, се намира в район, който е изключително застрашен от земетресение. Градът е разположен на Тихоокеанския огнен пръстен. Но усложненията не свършват дотук: малко по-малко от половината град е под морското равнище, което крие допълнителни рискове.

В случай на голямо земетресение около 17.7 милиона жители ще бъдат изложени на риск. Джакарта е изправена и пред опасността от сериозно наводнение.

Земетресението в Индийския океан през 2004 г. (и последвалото цунами) уби над 283 000 души. Разбира се, поради естеството на региона, слабите земетресения се случват много по-често - повече от веднъж месечно.

Манила, Филипините

Столицата на Филипините е на второ място - след Токио, в класацията на най-застрашените от бедствия градове в света. Тук изобилстват тайфуни, вулкани и цунамита, а земетресенията в този регион редовно са със сила над 6 по скалата на Рихтер.

Опасността от земетресения за Манила е тройна. Градът е залепен до Тихоокеанския огнен пръстен, което го прави особено податлив не само на трусове, но и на вулканични изригвания.

С население от 1.65 милиона граждани, разположени на 15.4 кв. км, опасността от множество жертви при силно земетресение е огромна. Като се имат предвид сегашната инфраструктура и околността на града, 16.8 милиона души ще бъдат изложени на риск от наранявания, смърт или щети следващия път, в който земетресение с магнитуд 6 разлюлее града.

Заплахата за Манила се утежнява от меката почва, която носи риск от свлачища. Но бедствието няма да приключи само със смърт и разруха за местните: поради важността на Манила за икономиката на Филипините, опустошението на града би означавало и икономическа разруха за страната.

Според прогнозите силно земетресение ще разтърси не само столицата, но и над една трета от икономиката на Индонезия.

Лос Анджелис и Сан Франциско, Съединени американски щатиПоради разположението си на разлома Сан Андреас, Калифорния е най-податливият на земетресения район на САЩ. Всъщност, според скорошно световно геоложко проучване, има повече от 99% вероятност Калифорния да бъде засегната от голямо земетресение - със сила над 6.7 по Рихтер, през следващите 30 години.

Въпреки че и двата града са силно развити, нито един от тях не е напълно подготвен да се изправи срещу силно земетресение, без да понесе щети. Евентуално бедствие в Лос Анджелис и Сан Франциско обаче няма да нанесе големи загуби на щатската икономика, тъй като други райони на страната могат да ги компенсират.

Калифорнийците често се питат коя ще е следващата жертва на разлома Сан Андреас - Лос Анджелис или Сан Франциско? Но учените смятат, че зоната за субдукция Каскадия - разположена срещу Тихиоокеанския огнен пръстен и близо до Сан Франсиско, Ванкувър и Портланд, има потенциал да предизвика много по-голямо земетресение от Сан Андреас.

Подобно бедствие би било със сила до 9 по скалата на Рихтер, което се случва само веднъж на няколко века.

Осака, ЯпонияОсака е индустриалният център на Япония и районът в страната, който е най-податлив на земетресения.

В града изложени на риск да загубят живота си или да понесат щети при голямо земетресение са 14.6 милиона души. Осака, подобно на Токио, се намира на Тихиоокеанския огнен пръстен, което увеличава риска и от други големи природни бедствия.

Ефектът от загубата на производителност в Осака би бил катастрофален не само за японската икономика, но и за световната, тъй като природно бедствие в района се нарежда на четвърто място по глобално въздействие - след Токио, Лос Анджелис и Сан Франциско.

Заплаха за Осака също така са бурите и цунамитата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg