Невероятни факти, показващи колко богат е Джеф Безос

12621
Невероятни факти, показващи колко богат е Джеф Безос

© Instagram

Джеф Безос е най-богатият човек в света. С лично състояние от 121 млрд. долара, изпълнителният директор на Amazon е с 16 млрд. долара по-богат от втория в класацията Бил Гейтс.

Безос запази титлата „най-богат човек” дори и след развода със съпругата си Макензи Безос. Тя ще запази дял от 4% в Amazon, чиято стойност е приблизително 35.7 млрд. долара, което я прави третата най-богата жена на планетата.

Въпреки че годишната заплата на Безос възлиза на едва 81 840 долара, по-голямата част от неговото богатство идва от акциите му в Amazon. Най-богатият човек в света печели по 2 489 долара на секунда, или над два пъти повече от това, което изкарва средния работик в САЩ за седмица, сочат изчисления на Businessinsider.com.


Представяме ви девет невероятни факта, които показват в действителност колко богат е Безос.

1. Безос има 121 млрд. долара, при годишна заплата от едва 81 840 долара, което е по-малко от заплатите на повечето депутати в САЩ.

Разбира се, основната част от богатството на Безос идва от акциите му в Amazon, не от заплати.

Колко точно изкарва Безос на година? Според изчисления на Businessinsider.com на база състоянието му през годините, излиза, че той печели по 8.9 млрд. долара на година. Сумата изглежда още по-впечатляващо, ако се погледне колко печели на ден, час и секунда...

2. Безос печели по 2 489 долара на секунда – над два пъти повече спрямо средния работник в САЩ за цяла седмица. Това прави 149 353 долара на минута.

Това означава, че най-богатият човек в света изкарва за една минута над три пъти повече от средната годишна заплата в САЩ, която по данни на щатското бюро по труда възлиза на 47 хил. долара.

3. В резултат на развода си, Безос отстъпи от 25% от акциите на Amazon, които притежаваха двамата съвместно с бившата му съпруга Макензи. Въпреки това, той ще остане най-богатия човек в света.

От своя страна, Макензи Безос ще бъде третата най-богата жена в света, като преди нея остават наследницата на L’Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс и наследницата на Walmart Алис Уолтън.

Макензи, която е един от първите служители на Amazon, вече притежава 38.9 млрд. долара.

4. Състоянието от 121 млрд. долара на Безос е еквивалентно на 30% от даренията, които са получили 100-те топ колежа в САЩ.

Трите най-богати висши учебни заведения в САЩ - на база даренията, които са получили, са Harvard University с дарени 38.3 млрд. долара, University of Texas с 30.9 млрд. долара и Yale University с 29.4 млрд. долара.

Състоянието на Безос е по-голямо от даренията, получени от горепосочените три топ университета, взети заедно.

5. Безос е толкова богат, че когато средният американец похарчи 1 долар, е все едно Безос да похарчи 1.2 млн. долара. Средното състояние на щатските домакинства възлиза на 97 300 долара.

6.  Шефът на Amazon е близо 38% по-богат от британското кралско семейство. Състоянието на британската монархия възлиза на 88 млрд. долара към края на 2017 г., по данни на Forbes.

7. Състоянието на Безос е сравнимо с брутния вътрешен продукт на Ангола.

Около половината от БВП на Ангола, което възлиза на 121 млрд. долара, идва от добив на петрол, който оформя над 90% от износа на страната.

8. Нетното състояние на Безос е по-високо от БВП на Исландия, Афганистан и Коста Рика, взети заедно.

БВП на Исландия възлиза на 31 млрд. долара, на Афганистан достига 22.9 млрд. долара, докато Коста Рика има икономика в размер на близо 65 млрд. долара.

Ако случайно се чудите – БВП на България възлиза на близо 57 млрд. долара, или приблизително два пъти по-малко от състоянието на Безос.

9. Според официалната статистика в САЩ, средният мъж в страната с диплома за бакалавърска степен печели около 2.2 млн. долара в рамките на целия си живот.

Безос изкарва това за 15 минути.Жените с такава образователна степен пък печелят средно по 1.3 млн. долара в рамките на живота си. Безос, който има бакалавърска степен от Princeton University, печели 149 353 долара всяка минута.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа!
# 0
20:05 | 10 May 2019
Жалко, че се разведе със съпругата си. Тя ми изглежда доста симпатична и умна жена.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg