Ню Йорк, Париж и Лондон остават най-конкурентните градове в света

696
Ню Йорк, Париж и Лондон остават най-конкурентните градове в света

© Pixabay

Ню Йорк, Париж и Лондон продължават да доминират като най-конкурентните градове в света.

Техните водещи позиции обаче скоро може да бъдат оспорени, тъй като напредъкът в Европа, Азия и Близкия изток води към нарушаване на статуквото.

Това е заключението на глобалния доклад за градовете за 2019 г. на консултантската компания A.T. Kearney, който подрежда основните градове по света във основа на тяхната привлекателност за компаниите и служителите.


За десета поредна година Ню Йорк (1 място), Лондон (2 място) и Париж (3 място) запазват позициите си като най-конкурентните градове в света въз основа на редица фактори, в това число бизнес дейност и култура, човешки капитал, политическа ангажираност и информационна обмяна.

Ню Йорк получава особено висок резултат в категориите Бизнес дейност и Човешки капитал, докато Париж се предаставя добре в сферата на инфрмационната обмяна, а Лондон в културния сегмент.

Към челната тройка в Топ 10 на класацията се присъединяват Токио (4), Хонконг (5), Сингапур (6), Лос Анджелис (7), Чикаго (8), Пекин (9) и Вашингтон (10).

Бъдещето в краткосрочен план обаче може да изглежда доста различно, според доклада, който класира и градовете според перспективите пред тях.

В тазгодишния си доклад от A.T. Kearney разкриват кои градове се очаква да бъдат следващото поколение от световни центрове въз основа на четири показателя: персонално благосъстояние, икономика, иновации и управление.

Лондон заема първата позиция в тази категория, изкачвайки се с две места нагоре, в сравнение с 2018 г., благодарение на стабилното си представяне, въпреки проблемите около брекзит.

Миналогодишният победител Сан Франциско пада до третото място, след като беше изпреварен в категориите Персонално благосъстояние и Чужди инвестиции.

Сингапур оформя челната тройка, заемайки втрото място, като се изкачва с три места нагоре, в сравнение с 2018 г.

Останалите бъдещи най-конкуренти градове са Амстердам (4), Париж (5), Токио (6), Бостън (7), Мюнхен (8), Дъблин (9) и Стокхолм (10).

Пекин е единственият китайски град, който попада в тазгодишната класация на A.T. Kearney, но в доклада се отбелязва специално напредъка на Китай и Близкия изток, което се дължи отчасти на по-доброто икономическо представяне.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg