Обявиха кокаиновата столица на Европа

15578
Обявиха кокаиновата столица на Европа

© Pixabay

Английският град Бристъл бе обявен за кокаиновата столица на Европа след публикуването на резултатите от проучване, в което са изследвани следи от наркотика в отпадните води в различни градове на континента.

Авторите на проучването са изследвали отпадните води в десетки градове на Стария континент, в опит да се сдобият с повече информация за навиците на жителите по отношение на употребата на наркотици, като са тествали нивата на бензоилекгонин, метаболитът, който се отделя, когато тялото разгражда наркотика.

Бристъл оглавява класацията със средна дневна концентрация на бензоилекгонин в отпадните води от 969.2 милиграма на 1 000 души през 2018 г., в сравнение със 754.7 милиграма за предходната година.

Амстердам се нареджа на второто място за 2018 г. с 932.4 милиграма, а челната петица се оформя от Цюрих с 856.0 милиграма, Антверпен 771.8 милиграма и Барселона, където средното ниво е било 733.2 милиграма.

Бристъл е единственият британски град включен в изследването за миналата година. Отпадните води на Лондон, който в предишни години е печелил короната за кокаинова столица на Европа, не са били включени в изследването.

В доклад за проучването, публикуван от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании, се казва, че количествата бензоилекгонин, наблюдавани в отпадните води, са индикатор за това, че употребата на кокаин остава най-висока в западните и южните Европейски градове и по-конкретно в градове в Белгия, Нидерландия, Испания и Великобритания.

“Много ниски нива на бензоилекгонин са отчетени в повечето източноевропейски градове, включени в проучването, но последните данни дават индикации за увеличение на нивата.”

Кокаинът в Темза прави змиорките хиперактивниЛондончани вземат толкова много кокаин, че наркотикът може да бъде открит в река Темза

Според доклада редица фактори може да допринасят за количествата остатъчен кокаин, засечени в няколко града.

“Те може да са индикатор за това, че повече хора употребяват кокаин, а може и да означава, че едни и същи хора използват повече кокаин,” се казва в доклада.

“Резултатите може пък просто да отразяват засилването на чистотата на кокаина в Европа, което води да засичането на по-големи количества от метаболита в отпадните води.

“Увеличението пък може и да е комбинация от тези три причини.”

Проектът е изследвал отпадните води в 73 града в 20 европейски държави с общо население от около 46 милиона души през март миналата година.

Освен за кокаин отпасните води са били изследвани и за следи от амфетамин, MDMA и метамфетамин.

Данните за 2018 г. сочат за увеличение на нивата на MDMA, или екстазии на следите от амфетамине в няколко града.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...