Онлайн публикации, които правим често, а те могат да се обърнат срещу нас

1724
Онлайн публикации, които правим често, а те могат да се обърнат срещу нас

© Pixabay

Много хора споделят публикации и коментари в социалните медии, без да са наясно с последиците, които биха могли да имат те за тях, семейството, приятелите им и дори трети страни, замесени неволно.

Публикуването на твърде много информация за личния живот излага хората на различни рискове, които варират от кражба на самоличност до клевета.

Поради това, преди да качите нещо в интернет, е важно да помислите два пъти и да се уверите, че по-късно то няма да се превърне в по-голям проблем, отколкото би трябвало да бъде.


Bright Side състави компилация с някои от най-често срещаните типове публикации, които споделяме онлайн и които могат да се обърнат срещу нас, ако не сме достатъчно внимателни.

Снимки и лични данни на децата

Смята се, че днешните родители публикуват приблизително 1 000 снимки в различни сайтове и социални медии, на които се виждат децата им още преди да навършат петгодишна възраст. Голям процент от тези деца могат да бъдат проследени в интернет, защото имат качени снимки от преди двегодишна възраст.

Това обаче е пример за публикации, които могат да създават проблем с поверителността в бъдеще. Хората се състезават за повече харесвания, като пренебрегват опасността да изложат децата си на общественото внимание.

Но не само публикуването на снимки е рисковано. Предоставянето на лична информация, свързана с родителството и здравето на децата, също не е препоръчително. Много нови родители се обръщат към социалните медии, за да потърсят съвет от други с по-голям опит, но това може да превърне детето в жертва на кибертормоз впоследствие.

Вашата дата на раждане

Публикуването на вашата дата на раждане, така че контактите ви в социалните медии да получават известия за рождения ви ден и да ви поздравяват, е често срещано. Разкриването на тази информация обаче е много по-рисковано, отколкото осъзнавате.

Въпросите за сигурност при възстановяване на парола често включват тази информация, тъй като е едно от най-лесните неща за запомняне. А вие правите тази информация достъпна за всички по всяко време.

Друг потенциален риск, с който можете да се сблъскате, когато публикувате датата на раждане в профила си, е да улесните разбиването на паролите ви за банкови сметки или кредитни карти. Тъй като обикновено те се състоят от 4 цифри, много хора използват рождения си ден, което, разбира се, не се препоръчва.

И макар че мнозина вземат предпазни мерки, като създават различни „комбинации“ с тези числа, мислейки, че така са защитени, вашите данни ще са в безопасност, само ако не ги правите публично достояние.

Фалшиви новини

Трудно е да се отрече, че споделянето на информация в социалните медии може да допринесе за създаването на атмосфера на свобода на словото. Важно е обаче да се разбере, че тази нова свобода върви с уловка - социалните медии също така допринесят за създаването и разпространението на фалшиви новини.

Обикновено те са създадени с различни намерения, но в някои случаи дискредитират лице или компания, превръщат подвеждащото съдържание във вирусно или карат хората да затвърдят концепциите си по определени теми.

Създаването и споделянето на фалшиви новини може да има няколко нежелани последствия. Сред тях са нарастване на враждебността към определени групи, атака срещу почтеността на човек и загуба на репутация на компания или медии, допринесли за нейното разпространение.

Поради всички тези причини винаги е добра идея да проверите достоверността на това, което сте прочели онлайн, за да се уверите, че въпросната статия или информация идва от надежден източник или поне, че е одобрена от професионален експерт по темата.

Частни разговори

Има много хора, които не намират проблем в споделянето на екранни снимки на частните им разговори в различни приложения, например WhatsApp. Това обаче може да се счита за престъпление в различни държави, защото нарушавате правото на лична комуникация, разкривате тайни и/или накърнявате репутацията на някой, участващ в разговора.

За да избегнете всякакви правни проблеми, най-добре е да третирате личните разговори като такива, каквито трябва да бъдат: лични. Въздържайте се от споделяне на лични разговори с приятели или трети страни.

Как изкуственият интелект промени живота ни през последните 10 г.През 2010 г. изкуственият интелект се възприемаше по-скоро като някаква утопия и тема на научнофантастични книги и филми, отколкото като технология, която човек може да срещне в ежедневието си

Снимки, показващи потенциално смущаващи кадри или съдържащи секретна информация

Независимо колко безобидна може да изглежда снимката, която качвате в социалните медии, винаги трябва да помислите два пъти, преди да я направите публично достояние. Не забравяйте, че ако не обърнете внимание на това, което се вижда на снимката, тя може в крайна сметка да разкрие чувствителна информация.

Ясно е, че подобни инциденти са се случили и биха могли да доведат до много проблеми. Например, при публикувани снимки от работното място на принц Уилям случайно беше разкрита паролата за системите на Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Тогава правителството беше принудено да нулира цялата система и да промени паролата си.

Този пример илюстрира важен урок за поверителността онлайн: ако искате да се снимате на работното си място, у дома или където и да е, трябва да се уверите, че не показвате екрана на компютъра си, банкови извлечения, билети за пътуване или какъвто и да е друг документ, съдържащ поверителна информация.

Във всеки случай е най-добре да проверите отново снимката, преди да я публикувате онлайн, за да се уверите, че няма неудобни подробности или чувствителна информация, които по-късно биха могли да бъдат използвани срещу вас.

Обиди към други хора

Знаете, че в зависимост от мястото, на което се намирате, трябва да се държите по различен начин. Например, в офиса няма да се държите по същия начин, както ако сте вкъщи или на ресторант. Това е също толкова важно, когато става въпрос за онлайн публикации.

Има определен код за поведение, който трябва да следвате в социалните медии. Това, което трябва да избягвате, е да обиждате, да се подигравате или да осмивате чужди грешки. Начинът, по който се държим офлайн, е много различен от това как действаме или какво показваме онлайн. Но всяко лошо държание, неуважително поведение или момент на унижение може да има сериозни последици за всички засегнати страни.

Затова, преди да обидите някого в социалните мрежи, спрете и помислете за минута. Запитайте се дали искате да направят същото с вас и помислете как бихте реагирали, ако някой се подиграе на вашите снимки или коментари онлайн. Емпатията е ключът към разбирането на хората дори онлайн.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg