Осем грешки, които правим често, когато пазаруваме храна

2677
Осем грешки, които правим често, когато пазаруваме храна

© Pixabay

Пазаруването на хранителни стоки може да бъде предизвикателство, особено ако не го правите често или сте склонни да робувате на определени навици, които ви карат да губите време и пари.

Добрата новина е, че е необходима само малка промяна на навиците ни, за да  преодолеем обичайните препятствия, пред които са изправени повечето купувачи, както и да спестим малко пари.

Bright Side подбра най-често срещаните грешки, които хората правят, когато пазаруват храна, както и проблемите, с които се сблъскват в резултат.


Опитвате „безплатни мостри“

Много компании предлагат безплатни мостри за популяризиране на продукти и подобряване на изживяването на купувача. Понякога това ви насърчава да си купите продукт, от който всъщност не се нуждаете.

Ходите на пазар твърде често

Трябва да правите седмичен или месечен пазар, като имате предвид продуктите, които обикновено използвате или консумирате всеки ден. Ходенето до супермаркета веднъж седмично може да бъде полезно, за да пазарувате храна, която може да се развали. От друга страна, ходенето веднъж месечно ще ви помогне да спестите от бензин и пътни разходи.

Купувате заради импулс, а не от необходимост

Трябва да пазаруваме храна, хигиенни продукти и лекарства за ежедневните си нужди. Когато обаче придобием продукт, само за да го имаме и този процес се повтаря няколко пъти, тогава купуваме импулсивно. Това обикновено се случва, когато ходим да пазаруваме на празен стомах. Чудесен начин да избегнете това е да отидете до супермаркета, след като сте се нахранили.

Друга препоръка е да планираме пазаруването си предварително, така че да не се налага да се връщаме в магазина за нещо забравено или да си тръгнем с повече продукти, отколкото сме възнамерявали да купим. Препоръчително е да си създадете меню и да направите списък с хранителни стоки, който ще ви помогне да приоритизирате най-необходимото, а именно храната и почистващите препарати.

Купуваме на едро

Всеки път, когато купуваме пакетирани стоки в големи количества, се чувстваме така, сякаш спестяваме тонове пари. Тези промоции обаче е възможно да крият реалната цена на продукта, а е вероятно и да изхвърлим нетрайните храни, ако прекалим с количеството. 

Оставяте външния вид да ви подмами

Когато става въпрос за плодове и зеленчуци, много от нас се подвеждат от външния им вид.  Вярваме, че „красиво“ е равно на качество. В случая с тези продукти има много повече фактори - цвят, мирис, твърдост и размер.

Освен това много магазини полират плодовете, за да изглеждат по-апетитно. Така че, преди да изберете продукт, който изглежда красив и лъскав, трябва да го помиришете и да го докоснете, за да се уверите, че е узрял.

Купувате пакетирано месо и зеленчуци

За да се запазят месото или зеленчуците свежи, се използват определени видове опаковки, като например вакуумни. Но някои от тях могат да създадат проблеми. Например, те могат да съдържат микроби, да се съхраняват неправилно и други.  

Освен това прекомерната употреба на пластмаса има въздействие върху околната среда. Затова е добре да купувате месо и зеленчуци насипно. Това има много предимства, като например възможността да контролирате колко храна купувате, винаги да получавате пресни плодове или зеленчуци и да имате възможност да оцените качеството им от първа ръка.

Ето защо 25% от моловете се очаква да затворят до 5 г.Какво бъдеще очаква моловете у нас и по света?

Ходите на пазар в края на деня или седмицата

Проучване предполага, че импулсивните решения се дължат на умората, свързана с различните дейности, които извършваме през деня. Що се отнася до пазаруването, това може да е проблем, ако отидем в супермаркета в края на деня или седмицата, когато има повече хора и опашките са по-дълги.

Пазаруването на хранителни стоки сутрин може да ни помогне да сведем до минимум времето в магазина и да избегнем всякакви изкушения.

Не използвате собствени пазарски чанти

В зависимост от това в коя държава живеем, има правила, които регулират използването на найлонови торбички, за да се избегне замърсяване на околната среда. Освен това много магазини таксуват клиентите си за торбичките. Ако си носите собствени чанти от плат или други материали, не само се грижите за планетата, но и спестявате малко пари.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg