Осем професии, които бяха създадени от пандемията

6770
Осем професии, които бяха създадени от пандемията

© Pixabay

Пандемията от COVID-19 доведе до затварянето на фабрики, заведения и офиси по целия свят, а почти една четвърт от работната сила в САЩ подаде заявления за помощи при безработица.

В същото време обаче здравната криза създаде и някои нови професии, пише CNBC.

Компаниите планират как да рестартират своя бизнес след карантината, но в този процес те ще имат нужда от служители, които до този момент не са били част от техните екипи.


"Преживяхме истинска катастрофа в здравния сектор, която разкри нуждата от ключови специалисти в борбата срещу разпространението на епидемията", смята Джулия Полак от професионалната платформа ZipRecruiter.

Според нея кризата с разпространението на COVID-19 е създала цели 8 нови професии, които вероятно ще бъдат изключително търсени в обозримо бъдеще, дори и след края на пандемията.

Ето кои са те:

1. Тестъри за COVID-19

Това са хората, които ще извършват бързите тестове на служителите във фабриките и офисите, както и на персонала и пациентите в болниците и социалните заведения.

Най-вероятно тези позиции ще бъдат заети от квалифицирани медицински сестри и здравни асистенти. Заплащането може да достигне 45 долара за час, казва Полак. Според нея такъв тип професионалисти ще се търсят и в бъдеще, с отварянето на все повече компании и офиси.

2. Лични асистенти

В момента се наблюдава нарастващо търсене на лични асистенти, които да помагат на възрастните хора, заболели от COVID-19.  Тази дейност обаче се счита за рискова, тъй като застрашава здравето на самите служители.

Обикновено заплащането се движи около 25 долара на час и в повечето случаи изисква допълнително обучение.

Нова стратегия срещу COVID-19: 50 дни блокада, 30 дни леки меркиСтратегия от петдесет дни на строги блокади, следвани от 30 дни, в които мерките са облекчени, би могла да се окаже ефективни за ограничаването на смъртните случаи вследствие на COVID-19, докато в същото време гарантира известно време на икономическа защита

3. Експерти по проследяване на контакти

Това са специалистите, които имат задачата да проследяват разпространението на COVID-19. Те се обаждат на хора, които са в рискови групи и са потенциално заразени. Те уреждат възможност за тестове и получаване на квалифицирана лекарска помощ.

Тази работа може да се извършва на пълно или съкратено работно време, както и от вкъщи. Заплащането е около 25 долара на час.

4. Измервачи на температура

Летищата, стадионите, ресторантите, училищата и компаниите - всички те ще трябва да се справят с новата реалност след пандемията, която, по всяка вероятност, ще включва много по-стриктни проверки на здравния статус.

На входовете на големите сгради и транспортни хъбове - поне за известно време (а може би и за по-дълъг период), ще има нужда от хора, които да проверяват температурата на посетителите. Заплащането, според Джулия Полак, се движи около 25 долара на час.

5. Контрольори по спазването на карантината

Местните власти и полицейските служби в градовете активно наемат хора, които да помагат при контрола на спазването на карантината, наложена на заразените с COVID-19 и контактните лица.

Те отговарят и на сигналите на гражданите за случаи на неспазване на противоепидемичните мерки. За подобна работа в САЩ се плаща около 30 долара на час.


СЗО не са сигурни дали коронавирусът се предава по повърхностиВъпреки това е по-добре те да се дезинфекцират.

6. Производители и предпазни инсталации

В много учреждения, офиси, училища и магазини беше въведено задължително изискване за поставяне на редица физически предпазни инсталации - плексигласови прегради, разделители на движението на хората и т.н.

В резултата на това компаниите, които произвеждат и монтират подобни съоръжения, вероятно ще се нуждаят от нови хора. Обикновено заплатата в този сектор стартира от 20 долара на час.

7. Производители на предпазни маски

Носенето на предпазни маски вероятно ще продължи доста дълго време. Дори и да бъде отменено като задължителна мярка, много хора ще продължат да ползват такива аксесоари от съображения за собствената си сигурност.

Търсенето на маски ще остане високо, компаниите ще започнат да произвеждат собствени брандирани аксесоари. Най-вероятно такива ще се продават и на масовите мероприятия, като концерти, спортни събития, конференции и др. Компаниите, които произвеждат маски, плащат по около 18 долара на час на служителите си, по данни на ZipRecruiter.

8. Експерти в поддръжката на Zoom и други видеоплатформи

Учителите вече свикнаха да ползват "виртуалните класни стаи", а мениджърите на компаниите провеждат своите служебни срещи не в конферетнните зали, а във видеочатовете. Тази промяна беше наложена от разпространението на COVID-19, но за много хора може да стане постоянна практика, просто защото им е по-удобна.

"В момента има огромно търсене на хора, които могат да организират видеоконференции, както и да поддържат платформи за видео връзка в реално време", казва Джулия Полак. Заплащането варира, но в САЩ се движи около 25 долара на час. 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Росица Вангелова
# 0
21:06 | 18 June 2020
Пандемията ще научи мързеливите които не искат да учат, работят и да се къпят, да спазват забраните, законите и всички изисквания. Корумпираните няма да бъдат толкова алчни.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg