Супата е една от най-старите и универсални храни в света, казва Джанет Кларксън, автор на книгата Soup: A Global History.

„Всяка култура има някакъв вид супа“, посочва тя.

Изработвайки метални съдове за супа още през бронзовата епоха, древните са варили храната си, за да комбинират продукти с билки и други съставки за хранителни или медицински цели.

Всеки път, когато поставяте тенджера супа на котлона, вие всъщност продължавате вековна традиция, казва Кларксън.

Вчера ви представихме първите 10 номинации за CNN за най-добри супи в света. Вижте следващите 10:

Харира, Мароко

Когато слънцето залезе през месеца Рамадан, много мароканци прекъсват постите си с гореща купа от тази успокояваща яхния с нахут. Канела, джинджифил, куркума и черен пипер придават затоплящия вкус на пикантния доматен бульон, харесван и в Алжир. Докато вегетарианските рецепти са популярни, класическата версия се сервира с крехки хапки агнешко или друго месо.

Харчо, Грузия

Кисел сос от сливи, наречен tkemali, добавя ярък, пикантен вкус към тази традиционна супа, която е едно от най-обичаните ястия в Грузия. Прави се с неузрели сливи, чиято кисела нотка балансира богатството на тлъстото телешко и смлените орехи. Ароматният ефект обаче идва от сместа от подправки хмели сунели - смес от кориандър, чубрица, сминдух, черен пипер, невен и други.

В поставен под карантина китайски град вече има бартерна търговия с хранаВ социалната мрежа Weibo се появиха видеа, на които се вижда как хора обменят цигари за зеле, препарат за миялни машини за ябълки и дамски превръзки срещу малко зеленчуци

Ланжоу супа с говеждо и нудли, Китай

Оформянето на специалните нудли на ръка за тази традиционна супа е изкуство само по себе си. Майсторите използват фино смляно брашно с високо съдържание на глутен, за да омесят еластично тесто, което се нарязва и добавя към телешки бульон за създаването на ястие от световна класа, която включва крехко говеждо месо, репички, чили масло и пресни билки.

Мохинга, Мианмар

Тази супа в Мианмар се предлага за закуска, сервирана от продавачи по тротоарите и предлагана в магазините за чай в парещи купи от огромни казани. Душата на тази супа с юфка е ароматният бульон, който е задушен с билки и сгъстен с препечен ориз на прах.

Рибата й придава допълнително богатство, докато тънките оризови нудли са идеални за хапване. Мохингата е толкова обичана, че е преминала от ястие за закуска към храна по всяко време на деня, а всеки регион има свой собствен прочит на класическия вариант.

Менудо, Мексико

Шкембе, задушавано с часове в пикантен, чеснов бульон, е най-добрият мексикански лек за махмурлук, но менудо далеч надхвърля тази роля. Тя е любима и за сватби и големи тържества, когато огромна тенджера с традиционната супа може да нахрани десетки гости. Има два основни варианта: Менудо рохо е с чили в бульона, докато Менудо Бланко е по-мека алтернатива.

Мокека дe камарьо, Бразилия

Палмовото масло и доматите оцветяват кокосовия бульон в топъл, оранжевочервен нюанс в този специалитет от региона Баия в Бразилия, където местните жители го хапват горещ дори в най-топлите дни.
Истинската магия на тази супа обаче са сладките, нежни скариди, плуващи в бульона.

Традиционно тя се приготвя в ръчно изработен съд от черна глина и сок от мангрови дървета, след което се поднася на масата в него.

Сото аям, Индонезия

Пилешката супа с юфка достига кулинарния си връх в това пикантно индонезийско ястие. Подправки, като прясна куркума, звезден анасон, канела, лимонена трева и листа от лайм, се комбинират за дълбоко наслоен аромат и вкус с жълтъци от рохко сварени яйца.

Всяка част от Индонезия придава местен привкус на супата, която е обичана и в Сингапур, Малайзия, даже в далечния Суринам в Южна Америка, където рецептата пристига с явански имигранти.

Том ям гунг, Тайланд

Сладък, кисел, пикантен и солен, великолепният бульон на тази супа е идеалният партньор за сладките, нежни скариди. Ароматните съставки включват галангал, лимонена трева и листа от лайм, докато парченца яркочервено чили добавят допълнителна топлина. Том ям гунг е само една от многото разновидности на супата том ям в Тайланд.

Колко струва да ядеш в ресторант със звезда Мишлен?Ресторантите, спечелили така желаните звезди на Мишлен, несъмнено не сервират евтина храна

Тонкотсу рамен, Япония

Задушеното свинско придава интензивен вкус на този класически рамен, чийто бульон е мътен. Това е подписът на префектура Фукуока на южния остров Кюшу, но богатата супа вече се сервира в магазините за рамен в цялата страна (и по света). Докато бульонът е звездата на тонкоцу рамен, една купа не е завършена без свинското и плетеницата от нудълси, твърди в центъра.