Отглеждането на дете в Китай по-скъпо, отколкото в САЩ и Япония

1921
Отглеждането на дете в Китай по-скъпо, отколкото в САЩ и Япония

© Pixabay.com

Разходите за отглеждане на дете в Китай са почти седем пъти по-големи от БВП на глава от населението в страната, което е доста повече, в сравнение със същия показател в САЩ и Япония, показва ново проучване.

Това очертава предизвикателствата, пред които са изправени китайските политици, опитващи се да се справят с бързо намаляващата раждаемост.

Експерти предупреждават, че застаряващото население на Китай ще постави под огромно напрежение здравната и социално-осигурителната система на страната, докато намаляващата работна сила може също да ограничи сериозно ръста на втората най-голяма икономика в света в идните десетилетия, пише Ройтерс.

Въпреки че семействата в Китай вече имат право на до три деца, раждаемостта в страната е паднала до 7.52 раждания на 1 000 души през 2021 г., което е най-ниското ниво, откакто започва да се води подобна статистика през 1949 г.


Астрономическите разходи за отглеждането на дете предизвикаха намесата на Пекин спрямо индустрията на частното образование, а в някои региони двойките получават парични стимули за второ или трето дете.

В доклад на базирания в Пекин YuWa Population Research Institute се казва, че средните разходи за отглеждането на дете до 18-годишна възраст в Китай през 2019 г. са били 485 000 юана (76 629 долара) за първо дете, което е 6.9 пъти колкото БВП на глава от населението в Китай.

Раждаемостта в Китай - рекордно ниска през 2021 г.Раждаемостта в страната е била най-ниска от 1949 г., когато статистическата служба започва да събира данни

Китай се нарежда на второ място сред 13-те държави, включени в проучването, като пред нея е единствено Южна Корея, която е и с най-ниската раждаемост. Данните за САЩ, които са базирани на статистика от 2015 г., показват, че разходите възлизат на 4.11 пъти колкото БВП на глава от населението, докато за Япония (по данни от 2010 г.) те са 4.26 пъти.

Разходите за отглеждане на дете в Китай са дори още по-високи в основните китайски градове, като надхвърлят 1 млн. юана в Шанхай и възлизат на 969 000 юана в Пекин. Раждаемостта в двата града е дори още по-ниска от средното ниво за страната.

Майка, която коментира с потребителското име Maning в социалната мрежа Weibo, казва, че според нея разходите за отглеждане на дете в Пекин са дори още по-високи от посочените в доклада.

От YuWa предупреждават, че намаляващата раждаемост вероятно ще окаже "сериозен ефект" върху потенциала за икономически растеж на Китай, способността на страната да създава иновации и върху бремето на социалните помощи.

Китай ще трябва да харчи поне 5% от годишния си БВП, за да стимулира двойките да имат повече деца, в това число субсидии за образование, преференциални лихви по ипотечни кредити, данъчни отстъпки, изравнен отпуск по майчинство и бащинство, както и за изграждането на още центрове за детски грижи, допълват от института.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg