Oxfam: Пандемията направи най-богатите по-богати и увеличи броя на бедните

6765
Oxfam: Пандемията направи най-богатите по-богати и увеличи броя на бедните

© Pixabay.com

Пандемията направи най-богатите хора в света много по-богати, но доведе и до това, че повече хора по света живеят в бедност, се казва в нов доклад на неправителствената организация Oxfam.

По-ниските доходи на най-бедните в света са допринасяли за смъртта на 21 000 души всеки ден, се казва в доклада.

Най-богатите 10 души в света обаче са увеличили общото си състояниe над два пъти от март 2020 г., казват от Oxfam.


Организацията обикновено представя доклада си за световното неравенство в началото на Световния икономически форум в Давос.

По време на това събитие хиляди корпоративни и политически лидери, знаменитости, активисти и журналисти се събират в швейцарския ски курорт.

За втора поредна година обаче събитието, което е насрочено за тази седмица, ще се проведе онлайн, след като появата на варианта Омикрон провали плановете за завръщане към присъствен формат.

Дискусиите през тази седмица вероятно ще включват евентуалната посока на пандемията, справедливостта при разпределението на ваксините и енергийния преход.

Според Дани Срискандараджах, главен изпълнителен директор на Oxfam GB, организацията представя доклада си всяка година по време на провеждането на събитието в Давос, за да привлече вниманието на икономическия, политическия и бизнес елит.

"Това, което се случва тази година, е безпрецедентно," казва той. "По време на тази пандемията по света се създава милиардер почти всеки ден, докато в същото време 99% от населението на света е в по-лошо положение заради локдауните, намалялата международна търговия и свиването на туризма, като в резултат на това 160 милиона души бяха тласнати към бедност."

"Има някакви дълбоки недостатъци в нашата икономическа система," допълва той.

По данни на Forbes, цитирани от Oxfam, 10-те най-богати хора в света са: Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Закърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет.

Общото им състояние за периода се е увеличило от 700 млрд. долара до 1.5 трлн. долара, но между тях има значителни разлики, като богатството на Мъск е нараснало с над 1 000%, докато това на Гейтс се е повишило с по-скромните 30%.

Докладът на Oxfam е базиран на данните от класацията на милиардерите на Forbes и на ежегодния доклад за световното богатство на Credit Suisse, който датира от 2000 г.

Класацията на Forbes използва стойността на активите на всеки човек, минус дълговете, за да определи какво притежава той или тя. Данните не включват заплати или доходи.

Тази методология е критикувана в миналото, тъй като тя означава, че един студент с големи задължения, но с висок потенциал за бъдещи доходи, например, би бил счетен за беден съгласно използваните критерии.

От Oxfam обявиха, че заради факта, че цените са се повишили по време на пандемията, организацията е коригирала данните, използвайки индекса на потребителските цени в САЩ.

В доклада на Oxfam, който се базира и на данни на Световната банка, се казва, че липсата на достъп до здравеопазване, гладът, насилието въз основа на пола и климатичните промени са допринасяли за един смъртен случай на всеки 4 секунди.

Пандемията увеличи хората в крайна бедност с над 100 хилядиБогатите хора стават все по-богати

От организацията твърдят, че хората, които живеят с по по-малко от 5.50 долара на ден, са със 160 милиона повече заради ефекта от пандемията от COVID-19.

От Световната банка използват разполагаемата сума от 5.50 долара на ден като индикатор за бедност в редица държави.

В доклада се казва още, че:

  • Пандемията принуждава развиващите се страни да намалят социалните разходи на фона на увеличението на националния дълг.
  • Равноправието между половете бележи отстъпление, като в момента с 13 милиона жени по-малко работят, в сравнение с 2019 г., а над 20 милиона момичета са изправени пред риска никога да не се завърнат в училище.
  • Етническите малцинства бяха засегнати най-сериозно от COVID-19.

"Дори и във времена на световна криза, нашите несправедливи икономически системи успяват да осигурят големи печалби за богатите, но не успяват да защитят най-бедните," казва Срискандараджа пред BBC.

По негови думи политическите лидери в момента разполагат с историческа възможност да подкрепят по-смели икономически стратегии, за да "променят смъртоносния път, по който сме поели ".

Те трябва да включват по-прогресивни данъчни режими, които налагат по-високи данъци върху капиталите и богатството, а приходите да се харчат за "качествено универсално здравеопазване и социална защита за всички", казва Срискандараджа.

Oxfam също така призовава за премахване на правата, свързани с интелектуалната собственост върху ваксините срещу COVID-19, за да се даде възможност за по-мащабно производство и по-бързо разпространение.

По-рано този месец президентът на Световната банка Дейвид Малпас изрази опасения относно задълбочаващото се световно неравенство, заявявайки, че ефектът от инфлацията и мерките за борбата с нея вероятно ще нанесат повече щети на по-бедните държави.

"Това, което изглежда очаква по-бедните държави, е да продължат да изостава все повече и повече," каза той.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg