Пет неща, които вероятно ще станат незаконни през следващите 50 години

9136
Пет неща, които вероятно ще станат незаконни през следващите 50 години

С повишаването на температурите по земното кълбо световните лидери предприемат мерки срещу втория по големина източник на климатични промени: изкопаемите горива, използвани в транспорта, които представляват повече от половината от емисиите на въглероден двуокис.

Държави, включително Обединеното кралство, Франция, Китай и Индия, обещаха да преминат от автомобили с бензин и дизел към електрически превозни средства до 2050 г. (или по-рано, в зависимост от държавата), като междувременно стимулират собствениците на превозни средства с електрическо задвижване.

В САЩ поне осем щата са си поставили за цел да продават само превозни средства с нулеви емисии през следващите 35 години и федералното правителство на страната може да следва тенденцията. Така се оказва, че днес има много неща, които скоро ще бъдат незаконни.

Ето някои от тях:

Шофиране на кола

Щатът Калифорния наскоро позволи на производители да тестват самоуправляващи се автомобили по обществени пътища - знак, че сме готови колите без шофьори да возят хора до 2030-те години, както някои автомобилни производители очакват.

Ако тези автономни автомобили успеят да елиминират човешката грешка (и автомобилните инциденти заедно с нея), може да има стимул за извеждане на по-опасните контролирани от хората превозни средства от пътя.


Отказ на ваксинации за дете

Тъй като движението „антивакс“ набира популярност, нарастват и болестите, от които ваксинациите ни предпазват. Много родители смятат, че ваксините причиняват аутизъм, позовават се на религиозни вярвания, а не на медицински причини.

Крушки с нажежаема жичка

Законът за енергийната независимост и сигурност изискваше традиционните крушки с нажежаема жичка да станат с около 25 процента по-ефективни от 2012 г. Тъй като повечето крушки не отговаряха на тези стандарти, те бяха свалени от рафтовете, което направи място за енергийно ефективни крушки.

В бъдеще тези изисквания могат да станат още по-строги, за да се премахнат изцяло крушките с нажежаема жичка.

Солариуми за непълнолетни

Солариумите са отговорни за над 419 000 случая на рак на кожата в САЩ всяка година, сочи проучване, публикувано в списанието JAMA Dermatology . Повечето имат възрастови ограничения за непълнолетни, като всяка година се приема нов закон.

Австралия и Бразилия вече са забранили изцяло солариумите, а е незаконно непълнолетните да ги използват в Обединеното кралство. Ако лобистите срещу рака на кожата се справят, американските законодатели ще последват примера им.

Клетъчно отглеждани кокошки за яйца

Най-малко 140 големи компании - включително McDonald's, Walmart, Target и General Mills, са обещали да използват само яйца от подово отглеждани кокошки до 2026 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg