Пет вкаменелости на милиони години, които изумяват учените (снимки)

4477
Пет вкаменелости на милиони години, които изумяват учените (снимки)

© Pixabay/Instagram

Костите и вкаменелостите от ерата на динозаврите винаги са привличали интереса на човека.

Те са се съхранили в продължение на векове, напук на атмосферни условия, бедствия и всякакви други препятствия.

Предполага се, че вкаменелости от над 6000 различни човешки индивида вече са открити и продължават да се откриват всеки ден.


Можете да си представите какво огромно многообразие от останки от различни животински видове, някои от които изчезнали завинаги, намират учените, ровейки в пръстта и скалите.

Bored Panda подбра  някои от най-интересните вкаменелости, открити от човека. Вижте пет от тях:

Крак на аржентинозавър

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BioTuber (@biotuber)

Аржентинозаврите са е род титанозаври, които са живели преди 66-100 милиона години на територията на днешна Аржентина.

Те се характеризират с гигантските си размери. Най-едрите представители на рода са достигали на дължина до 22-35 м при тегло от 60 до 108 тона.

Дължината им е около половината от тази на Наклонената кула в Пиза, или два пъти по-голяма от знака на Холивуд. А теглото - десет до шестнадесет пъти повече от средния по размер слон.

Най-добре запазеният фосил на динозавър бореалопелта

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mdhysert (@mdhysert)

Бореалопелта е от род анкилозаври (тревопасни динозаври), живели преди 100–145 милиона години в района на днешна Алберта, Канада.

Този фосил е открит в Millennium Mine, близо до Форт Макмъри, Алберта, която е собственост на енергийната компания Suncor Energy.

5 места, покрити с костите на най-големите животни на планетатаПет места по света, на които можете да видите кости от китове

Счита се за един от най-добре запазените фосили на динозавър с неговите размери, откривани някога.

Запазени са както редиците от предпазни плочи върху тялото на динозавъра, така и части от кожата му. А в стомаха е открита последната му вечеря.

Масивна вкаменелост на костенурка на 8 млн. години с размерите на кола

Знаете ли колко динозаври с огромни размери са живели на Земята? Така че, ако по онова време някой е искал да оцелее, е трябвало да е голям. Точно както костенурките от вида Stupendemys geographicus.

С дължина 4 метра и тегло 1.25 тона, този праисторически звяр е имал черупка, предназначена за битка. Един от основните врагове на тези костенурки е пурусаури - приблизително 10-метров праисторически вид кайман.

В част от вкаменелостите на гигантската костенурка са открити следи от ухапвания и пробити кости, както и част от зъб на древния крокодил. Било е епична битка.

Черупки от изчезналите мекотели амонити

Амонитите са морски мекотели, които според изследователите са изчезнали преди 66 милиона години, когато комета е ударила Земята, погубвайки три четвърти от живота на планетата.

По време на вкаменяването им те се превръщат в ирисцентни, развивайки ярки цветове вместо обичайната кафяво-сива окраска. 

Мумия на Edmontosaurus - първият образец на динозавър, който включва скелет, обвит в кожа

Когато го погледнете за първи път, вероятно ще си помислите: „Какво, по дяволите, е това?“

А това е изключително добре запазена вкаменелост на динозавър, на която не само костите са непокътнати, но и има кожни отпечатъци.

Защо това е важно? Всичко, което човечеството знае за кожата на динозаврите, се основава на малки фрагменти, така че намирането на екземпляр, който е толкова непокътнат е наистина от решаващо значение за науката. 

Тази мумия на динозавър е открита през далечната 1908 г. от колекционера на фосили Чарлз Щернберг и неговите синове. За естествено мумифициран преди между 66 и 68 милиона години динозавър, кожата, сухожилията, ноздрите, съдържанието на стомаха и редица други части на тялото са изключително добре запазени, а част от тях и непокътнати.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg