Потайното семейство Марс - третата най-богата фамилия в САЩ

10711
Потайното семейство Марс - третата най-богата фамилия в САЩ

© Pixabay.com

Семейство Марс стои на върха на една вкусна империя.

Те са наследници на шоколадовия трон, който представлява Mars Inc. - компанията производител на Snickers, Mars, Milky Way, Twix, M&M's и много други популярни марки, без да се споменава общия й портфейл, който включва продукти за животинска грижа, напитки и дъвки.

Вековната компания е помогнала на семейство Марс да натрупа състояние от 94 млрд. долара, информира Insider, позовавайки се на доклад на Института за политически изследвания. Това я прави третата най-богата фамилия в САЩ.


Семейство Марс, което избягва светлината на прожекторите и медиите, остава до известна степен мистерия.

Напоследък обаче Mars Inc. започна да разкрива потайната си история. През последните няколко години семейство Марс и ръководители на компанията започнаха да говорят.

Ето какво се знае за фамилията Марс и компанията Mars Inc.:

Богатството на фамилията Марс - в размер на 94 млрд. долара, е обвързано със със семейната империя Mars Inc. основателят на компанията Франк Марс се научава от ранна възраст как да прави шоколад. През 1911 г. той започва да продава сладкарски изделия от кухнята си в Такома, Вашингтон.

По време на Голямата депресия Франк и неговата съпруга Етел се превръщат в "социални светила."

Те притежавали струващ 20 000 долара автомобил Deusenberg и разполагали с два ваканционни имота в Уисконсин и Тенеси.

Те също така отварят имота си в Тенеси за обществени прояви за набиране на средства. Кон на Етел пък печели състезанието Kentucky Derby през 1940 г.

Синът на семейство Марс - Форест-старши, се присъединява към компанията през 1929 г.

Те произвеждат първата шоколадова нуга, поставяйки основа за десертчетата Milky Way и Snickers. Форест-старши обаче влиза в конфликт с баща си. През 1932 г. той получава рецептата за Milky Way, за да започне собствен бизнес и се мести в Англия, за да направи точно това.

Оттогава компанията се прочува с едноименните десертчета Mars, както и с 3 Musketeers, Twix и M&M. В САЩ се произвеждат над 400 милиона дражета M&M всеки ден.

25-те най-богати династии в света, които контролират $1.4 трлн. Богатството на 25-те най-богати клана в света е нараснало с 250 млрд. долара, в сравнение с предходната година.

Навлизането на семейство Марс в бизнеса с храни за домашни любимци започва през 1934 г. с придобиването на британската компания за кучешки храни Chappel Bros. В същата година Форест-старши слива компанията си с тази на своя баща.

Днес Mars е доминиращ играч в сферата на храните за домашни любимци и ветеринарната медицина, като собственик на популярни марки, като Pedigree, Whiskas и Royal Canin и най-големите непублични вериги ветеринарни болници в САЩ - Banfield и VCA.

Потайността на компанията датира от времето, когато Форест-старши патентова метода за производство на ориза Uncle Ben's, а ръководителите на американската армия се опитват да свалят патента, за да снабдяват войската.

Форест-старши избягва фотографите и интервютата.

За разлика от своите родители, Форест-старши е относително пестелив. Той отглежда децата си по същия начин и макар да посещавали елитни училища, те работели вкъщи, за да получават джобни пари.

Той обаче купува ферма с площ от 740 акра във Вирджиния през 40-те години на миналия век. Той и съпругата му живеят разделени през по-голяма част от брака си.

Когато Форест-старши умира през 1999 г., неговите деца — Жаклин, Джон и Форест-младши Марс, наследяват дял в компанията.

В момента Жаклин и Джон са съсобственици, но не участват активно в управлението на Mars Inc. Те разполагат с най-голям дял от семейното богатство – по 24 млрд. долара.

Двамата попадат в класацията на милиардерите на Forbes заедно с четирите дъщери на Форест-младши, които разполагат с по 6 млрд. долара. Общото състояние на шестимата е 72 млрд. долара, което ги прави третата най-голяма семейна династия в САЩ.

Жаклин е единствената от тях с начин на живот, „който отговаря на милиардерския й статут“, пише The Washingtonian през 2008 г.

През 2013 г. Жаклин причинява катастрофа, докато управлява своето Porsche. Тя блъска идващ насреща автомобил, като при инцидента жената, шофираща другата кола, губи нероденото си дете, един от спътниците й умира, а другите са ранени. Жертвите призовават съда да не осъжда на затвор Жаклин, която се признава за виновна. Съдът разпорежда тя да плати 2 500 долара глоба.

Жаклин и бившият й съпруг Дейвид Баджър имат три деца. Техният син Стивън Баджър е председател на Mars Inc.

В последно време компанията започна да става по-открита за своя бизнес, да бъде по-прозрачна за потребителите и да привлича талантливи служители, казва Баджър в интервю за Business Insider.

"В 99% от нашата история ние предпочитахме да не сме под светлината на прожекторите и искахме нашите марки да ангажират потребителите. Времената обаче се менят," казва Баджър.

За брата на Жаклин - Джон, не се знае много, но през март 2015 г. той е посветен в рицарски сан от кралица Елизабет Втора.

Джон и Жаклин ръководят фондацията на семейство Марс, която дарява средства за образователни, екологични, културни и здравни каузи.

Джон и Форест-младши наследяват склонността на баща си да избягва светлината на прожекторите. Пестеливостта на техния баща също не им е чужда, като двамата братя живеят в относително обикновени жилища.

Братът на Жаклин и Джон - Форест-младши, умира през 2016 г. Неговите четири дъщери — Виктория, Валери, Памела и Марийке, наследяват по 8% в Mars Inc.

Години наред семейство Марс е известно с това, че държи личния живот на членовете си далече от светлината на прожекторите.

Централата на Mars Inc., която носи прякора „Кремъл“, се намира в предградие във Вирджиния и е описвана като "потайна" и "анонимна."

Пет богати фамилии, които изгубиха всичкоЧовек трудно може да си помисли, че една фамилия, чието състояние се оценява на десетки и дори стотици милиони долари, би могла да прахоса всичко

През 2008 г. Mars Inc. навлиза на пазара на дъвки с придобиването на Wrigley Jr. Company за 23 млрд. долара. През 2014 г. пък купува Iams и две други марки храна за домашни любимци от Procter & Gamble за близо 2.9 млрд. долара.

Оценяваната на 35 млрд. долара компания е петата най-голяма непублична компания в САЩ, а през годините е класирана от списание Fortune като най-добрата компания за работа.

Компанията е критикувана в миналото, че не споделя богатството си, но от Mars Inc. твърдят, че правят анонимни дарения. През 2012 г. тя дари 5 млн. долара на музея Смитсониън за реновации и изграждането на нова галерия.

През 2017 г. компанията инвестира 1 млрд. долара в програма за устойчивост, която ще допринесе към зелените цели на ООН и към Парижкото споразумение относно изменението на климата. Компанията също така е дарила 26 млн. долара пандемични помощи за общностите, засегнати най-много от кризата.

Единственото сигурно нещо около фамилията и компанията е, че Mars Inc. винаги ще бъде непублична компания.

"Философията на фамилията и на компанията е, че това е семеен бизнес и искаме той да си остане такъв," казва Памела пред Campden FB.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Stefanov
# 0
12:07 | 12 July 2021
Ако се чудите що няма вече вкусен шоколад е заради тия. Купуват всички малки, средни и големи шоколадови фабрики по света заменят ценните съставки с евтините си канцерогенни заместители и имаш 90 млрда печалба за сметка на милионите преждевременни гробове. Ако обичте детето си му обяснете всичко това от рано да не се подмами по цветните опаковки.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg