Повечето самонаети европейци са мъжe

1001
Повечето самонаети европейци са мъжe

© Pixabay

Около 13% от всички работещи граждани на Европейския съюз на възраст между 20 и 64 години са самонаети.

Огромното мнозинство (86%) работят на трудови договори, а около 1% се класифицират като помощници на член от семейството. Това показват данните на Евростат за второто тримесечие на 2021 г.

По-голямата част от самонаетите европейци са мъже (67%), като делът им е два пъти по-висок от този на жените (33%). При работещите на трудов договор разпределението е по-балансирано - 52% за мъжете и 48% за жените.

В класификацията по възрастови групи най-голям е делът на самонаетите при най-възрастните. В групата от 55 до 64 години той достига 17%, докато при хората от 15 до 24 години е едва 4%. В средната група, която включва от 25- до 54-годишните, самонаетите са 13% от заетите.


Освен това самостоятелната заетост е по-разпространена при хората с по-ниско образование, 16% от които практикуват като самонаети. При тези със среден образователен ценз делът е около 12%, а при най-образованите - 13%.

През второто тримесечие на 2021 г. под 4% от работещите хора на възраст между 20 и 64 години са били заети на две работни места. От тях 57% са практикували втората си професия на трудов договор, а 39% - като самонаети.

Държавите, в които делът на хората, работещи на две места, е най-висок са Нидерландия (10%), Финландия (7%), Дания (7%), Естония (6%) и Литва (6%). Броят им е най-нисък в България, Румъния и Швеция (под 0.5 на сто от всички заети). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Добри
# 0
12:11 | 29 November 2021
НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ БЪЛГАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО на: защитно облекло, лекарства с доказана безопасност за пациента, храни, дрехи и обувки, електроника и софтуер, генератори за чиста свободна енергия, машини – 50 % НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ! 80% съкращаване на бюрократичния апарат в следващите 5 години с преквалификация и пренасочване на кадрите в материалното производство ! БЪЛГАРИЯ ОТ БАНАНОВА ТЕРИТОРИЯ – В ХАРМОНИЧНО РАЗВИТА СТРАНА ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg