Продажбите на нови автомобили в ЕС достигнаха 26-годишен минимум

739
Продажбите на нови автомобили в ЕС достигнаха 26-годишен минимум

© Pexels

Търсенето на нови автомобили в ЕС през септември се е понижило с 23.1% и достига 718 598 броя, което е най-ниската стойност за този месец от от 1995 година насам, става ясно от данни на Европейската асоциация на автопроизводителите (ACEA).

Спадът в търсенето до голяма степен се дълги на липсата на нови автомобили на склад, породена от глобалния недостиг на чипове.

През септември двуцифрени нива на спад са отчетени в Италия (-32.7%), Германия (-25.7%), Франция (-20.5%) и Испания (-15.7%).


За първите три тримесечия на 2021 г. закупените нови автомобили в ЕС достигат 7.5 млн. броя, което е с 6.6% повече спрямо година по-рано. Ръстът идва след по-добрите първи месеци на годината и на фона на отрицателните последни три месеца, в които се отчита спад между 19 и 23%.

Най-големи повишения се наблюдават в Италия (+20.6%), следвана от Испания (+8.8%) и Франция (+8.0%). Немският пазар на нови коли обаче вече е на отрицателна територия, тъй като отчита спад от 1.2 на сто.

Европа иска да приключи с бензиновите и дизеловите автомобили до 2035 г. Европейският съюз обяви планове за слагане на край на продажбите на замърсяващи автомобили до 2035 г., амбициозна цел, която ще включи хибридните автомобили в списъка със застрашени видове и ще сложи началото на бързо и драстично преминаване към изцяло електрически модели.


В България през септември са продадени 1 446 нови коли спрямо 1 823, което представлява понижение от 20.7%.

За деветмесечието у нас са реализирани 19 040 нови автомобила, което е с 11.8% повече спрямо година по-рано.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg